Više vidova podrške za farmere

U toku predstavljanje podsticajnih mjera za poljuprivrednike u Rožajskim mjesnim zajednicama

ROŽAJE – Predstavnici Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu i Agrobiznis info centra započeli su obilazak mjesnih zajednica kako bi poljoprivrednim proizvodjačima predstavili podsticajne mjere za razvoj poljoprivrede, koje će realizovati Opština i Ministarstvo poljoprivrede. Prema riječima Mersada Šutkovića, sekretara Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu, ovih dana su obišli proizvođače u Bijeloj Crkvi i Biševu, gdje su farmere upoznali kako da iskoriste državna sredstva za podsticaj razvoja poljoprivrede.

-Obavijestili smo ih na koji način mogu da konkurišu na javne pozive za sredstva koja je opredijelila Opština za razvoj poljoprivrede za tekuću godinu. Obilaskom terena radimo na prikupljanju informacija o onome što je najpotrebnije poljoprivrednim proizvođačima, i za šta bi željeli da konkurišu kako bismo ih potom blagovremeno obavijestili o javnim pozivima. Obećali smo im da ćemo im pomoći u izradi projekata i prikupljanju dokumentacije koja im je potrebna za apliciranje – rekao je Šutković.

Šutković je istakao da će Opština ove godine raspodjelu sredstava iz budžeta namijenjenih za razvoj poljoprivrede realizovati po novom modelu.

-Riječ je o nabavci priplodnih grla, koje će platiti Opština, a za koje mogu da konkurišu poljoprivrednici bez ikakvih ulaganja. Poljoprivredni proizvođači će biti obavezani ugovorom da ta grla ne mogu otuđiti i da ih moraju odgajati najmanje četiri godine. Grlo mora biti osigurano, a nakon isteka predviđenog vremena biće obavezni da vrate grlo u dobi u kojoj su dobili njihovu majku– rekao je Šutković, ističući da će u narednom periodu pomenuta ekipa obići sve mjesne zajednice u opštini.

V.Ra.

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor