Vinska vizija Otvorenog Balkana: Vučić na otvaranju, prisustvuje i Abazović

Svečano otvaranje sajma, koji traje do 4. septembra, planirano je u 13 časova u Hali 1 Beogradskog sajma.

Prvi međunarodni sajam vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana”, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, biće otvoren danas u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića.

Na sajmu učestvuje skoro 400 izlagača i prizvođača vina iz više od 20 zemalja. Najviše njih će biti iz zemalja regiona, prije svega Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, ali i iz cijelog svijeta, Južne i Sjeverne Amerike i centralne Evrope. Samo iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije učestvovaće više od 230 izlagača. Učestvuju i izlagači iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Argentine i Čilea. Vina će ocjenjivati 25 međunarodnih sudija, od kojih pet sa oznakom “master of vine”, što sajmu daje posebnu težinu i svrstava ga u red najprestižnijih u svijetu. Vinska vizija OB će na Beogradskom sajmu okupiti najbolje proizvođače vina u regionu i promovisati Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju. To je konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative Otvorenog Balkana – zajedničkog tržišta koje podrazumjeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga, poručuju organizatori. Predsjednik Vučić poželio je dobrodošlicu učesnicima predstojećeg sajma i istakao da je to prilika za sve goste koji će na pravi način upoznati Balkan.

”Dragi prijatelji, čekamo vas na najboljem dogadaju ove godine – sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana! Beograd je otvorio srce za sve goste koji će u narednim danima na pravi način upoznati naš Balkan i ono najbolje što on ima da ponudi. Dobro nam došli u Beograd” – naveo je predsednik Srbije na Instagramu.

Pored četvorodnevnog sajma, predsjednik Vučić i premijeri Albanije Rama i Sjeverne Makedonije Kovačevski predsjedavaće 2. septembra u Beogradu samitu u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Samit će biti održan u Palati “Srbija”, a na njemu će prisustvovati i predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsjedavajući Veću ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Ministarka trgovine Tatjana Matić je izjavila da je sajam vina prvi konkretan rezultat memoranduma o saradnji u inicijativi OB koji je potpisan prije nekoliko mjeseci. Matićeva je rekla i da će najprestižniji šefovi kuhinja održati radionice, dok će šefovi kuhinja zemalja OB kuvati na posebnim večerama za posjetioce, kao i na master večerima.

Tokom sajma biće održan i gala koncert na Ušću. Sajam vina OB je jedinstvena manifestacija, ne samo zbog predstavljanja vinskog gastronomskog turizma, već i zbog promocije turističkih destinacija zemalja OB. Sajam je prilika, ne samo da se vinski putevi Balkana pozicioniraju na svjetskoj mapi vinskih tura, već i da se zemlje bolje i lakše utvrde na svjetskoj mapi atraktivnih turističkih destinacija, navode iz Ministarstva trgovine.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor