Većina se raduje padu Vlade i plaši izbora, a Milo se kupa

Na fotografijama koje su objavili neki mediji, crnogorski predsjednik Milo Đukanović se može vidjeti u potpuno opuštenom izdanju, u bijeloj, raskopčanoj košulji, sa čačkalicom u ustima

„Kakav je onaj Milo kralj!“

Ovu rečenicu ste nebrojeno puta čuli proteklih 30 godina u Crnoj Gori. I nije bez osnova. Dok je sva Crna Gora bila uz TV ekrane i pratila skupštinsko zasjedanje na kojem se odlučivalo o (ne)povjerenju Vladi, crnogorski predsjednik Milo Đukanović, koji je dao mandat Dritanu Abazoviću, dan je proveo, makar prema pisanju nekih medija, na kupanju u Budvi, a završio ga na večeri u jednom ekskluzivnom restoranu u Pržnom.

Na fotografijama do kojih je došao beogradski „Blic“, koji tvrdi da su snimljene u noći obaranja Abazovićeve vlade, predsjednik Crne Gore se može vidjeti u potpuno opuštenom izdanju, u bijeloj, raskopčanoj košulji, sa čačkalicom u ustima. Toliko ga je interesovala dvanaestočasovna skupštinska rasprava o izvršnoj vlasti države čiji je on predsjednik.

Možda je to i ljudski, jer ako je Đukanović tačno znao ishod glasanja, interesantniji mu je bio neki bazen ili restoran u Pržnom nego slušanje skupštinske rasprave, čiji mu je epilog već bio poznat.

Dvije inicijative za ispitivanje povjerenja Vladi potpisao je najveći broj poslanika, što je ukazivalo da se očekuje i njen pad, a kada se to dogodilo niko ne zna kako do rješenja političke krize. Naši Evropski partneri očekuju od Crne Gore da brzo prevaziđe problem i napravi ono što je, moramo priznati, nemoguće.

Kako drugačije nego kao nemoguće karakterisati izjavu portparolke Evropske komisije Ane Hernandez Pisonero, koja kaže da je Crnoj Gori potrebna stabilna, funkcionalna i sposobna vlada.

– Vlada sposobna da sprovede reforme ​​kako bi država napredovala na putu ka Evropskoj uniji (EU) – kazala je Pisonero.

U suštini najvjerovatnije rješenje su izbori jer su već juče iz GP URA ponovili da ne žele da učestvuju u razgovorima o vladi koju bi formirala skupštinska većina od 30. avgusta 2020. i da ako se formira to treba da urade DPS, Demokrate, SDP i SD.

U tome će im se najvjerovatnije pridružiti i Socijalistička narodna partija. To praktično znači da Đukanoviću niko neće moći da saopšti da ima potrebnu podršku od 41 poslanika da formira 44. vladu.

Opet i ovo može da se izjalovi jer je očigledno da se nijednoj partiji ne ide na izbore. Svi kažu da su spremni, ali je jasno da bi voljeli da izbori budu održani što kasnije, pa je moguće, naročito u Crnoj Gori, da dođe i do nekog dogovora. Možda neki i znaju kako se do njega stiže i da li će ga biti.

Zato nije čudno „kraljevsko“ ponašanje. Malo bazen, malo restoran, raskopčana bijela košulja i čačkalica u ustima… To ti je završeno.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor