Search
Close this search box.

UŽIVO “Mi pregovaramo sada oko vakcina, a svi u regionu su pregovarali ljetos”

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da se nada da će vakcinacija moći da počne krajem januara ili početkom februara, ali da ne može reći konkretan datum jer su ugovori opširni i administrativno zahtjevni.

“Molimo građane za određeno strpljenje, jer su pregovori koje mi sada vodimo, sve zemlje u regionu vodile u junu i julu, što znači da bi u redovnim dogovorima za ovakve ugovore trebalo četiri do šest mjeseci. Ponašamo se veoma odgovorno i principijelno i u ubrzanim smo procesima dogovora”, tvrdi Borovinić Bojović.

Foto:Vlada Crne Gore

Objasnila je da su u toku svakodnevni intenzivni pregovori oko nabavke vakcina.

Vode se, kako kaže, bilateralni pregovori, ali i pregovori unutar Kovaks inicijative.

“Imamo dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu”, navela je Borovinić Bojović.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Dragan Laušević je kazao da je dokument koji su napravili u vezi plana vakcinacije dostavljen Vladi.

Nacionalna strategija, kako je precizirao epidemiolog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević, sadrži 11 poglavlja.

“Podložan je izmjenama i dopunama. Sadrži 11 poglavlja koja se odnose na sve važno oko vakcina – regulatorni okvir, planiranje aktivnosti, finansije, imunizaciona strategija, logistički lanac, ljudski resursi, obuka i slično…”

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da strategija ima jedan cilj – nesmetano i jednako dostupna vakcina za sve u Crnoj Gori.

Brajović je rekla da su planom definisane prioritetne grupe i da su to prije svega zdravstveni radnici kao i osobe starije životne dobi i hronični pacijenti.

Iako smo nekih 11 mjeseci u ovoj pandemiji i dalje, kako je rekla, funkcionišemo u ambijentu u kom imamo “jednačine sa puno nepoznatih”.

“Strategija ja vanredno važna, odnosno priprema za suočavanje sa izazovima sa kojima se suočava Crna Gora i sve zemlje svijeta”, rekla je Brajović.

Nacionalna strategija za imunizaciju protiv novog koronavirusa predstavlja se na pres konferenciji.

Iz Ministarstva zdravlje je saopšteno da će pres konferenciji u Institutu za javno zdravlje prisustvovati ministarka Jelena Borovinić Bojović, epidemiolog IJZCG Dragan Laušević i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

Izvor:Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor