Search
Close this search box.

Bratić: Obrazovni sistem mora učiti mlade da nemaju predrasude

Važno je da kreiramo takav obrazovni sistem u kome ćemo mlade ljude učiti da nemaju predrasude niti strah – kazala je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić tokom sastanka sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori, Danielom Gašparikovom.

Ministarka prosvjete,nauke,kulture i sporta

Gašparikova je, kako navode iz ministarstva, informisala Bratić da UNDP, u partnerstvu sa Vladom Crne Gore, sprovodi više projekata koji su fokusirani na pružanje podrške u oblastima zaštite kulturne baštine Crne Gore, razvoja kreativnih industrija, digitalizacije, reforme javne uprave, zelenog i inkluzivnog razvoja, kao i u oblasti razvoja e-usluga obrazovnog sistema.

Ona je istakla projekte u oblasti revitalizacije kulturne baštine, međunarodne arhitektonske konkurse i učešće mladih kreativaca i umjetnika sa međunarodne scene.

Iz Ministarstva navode da je bilo riječi i o daljim koracima u procesu revitalizacije i valorizacije tvrđava Španjola i Forte Mare.

U oblasti obrazovanja, pomenut je projekat kroz koji su kreirane e-usluge za upis u vrtiće, osnovne i srednje škole, čime je, u složenoj epidemiološkoj situaciji, upisna procedura značajno olakšana.

Izvor:Portal Analitika

– UNDP će nastaviti da pruža podršku Vladi u sprovođenju neophodnih reformi. U tom procesu je naročito važna inkluzivnost – da niko ne bude izostavljen i da zajedno gradimo društvo koje nudi jednake mogućnosti za sve, koje je stabilno, održivo i otpornije na izazove poput pandemije COVID-19 – istakla je Gašparikova.

Bratić je izrazila zadovoljstvo zbog početka zajedničke saradnje.

– Veoma je važno da kreiramo takav obrazovni sistem u kome ćemo mlade ljude učiti da nemaju predrasude niti strah. Zato je neophodno uspostavljanje boljeg dijaloga. Resor kojim ja upravljam će posvećivati punu pažnju partnerstvu sa UNDP – poručila je Bratić.

– Sagovornice su se saglasile da je važno uključiti mlade u sve segmente razvoja društva. Razgovarale su i o važnosti razvoja kreativnosti, kritičkog mišljenja i unapređenja znanja i digitalnih vještina od najranije faze školovanja, kako bi i dječaci i djevojčice imali podjednake šanse da steknu potrebne vještine i odaberu buduću profesiju – zaključuje se u saopštenju.

Izvor:Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor