Uprkos koroni kultura nas nije zaboravila

Pandemija korona virusa svima nam je ostavila više prostora za kulturu, a u cijeloj ovoj situaciji najbolje se vidi iscjeliteljska moć kulture i umjetnosti, te njena mogućnost da nas „preseli“ u neki drugi, ljepši i pozitivniji svijet i oplemeni našu dušu, kazala je u intervjuu za Portal RTCG direktorica KIC-a Budo Tomović Snežana Burzan.

Iako su, kako kaže, kultura i umjetnici i dalje u nezavidnoj situaciji u kojoj ne mogu da stvaraju jednako produktivno kao ranije, ipak nas kultura nije zaboravila.

Tu je, kako je ocijenila, da nas oraspoloži, obogati, obraduje, osvijesti, edukuje…

„Kultura je nezamisliv dio naših života, pa čak i kad nam se čini da je njen uticaj zanemarljiv, ona je veoma potrebna svakom čovjeku“, rekla je Burzan.

Plan i program KIC-a za ovu godinu je, najavila je, vrlo bogat, raznovrstan i pažljivo osmišljen, kao i ranijih godina.

Inače, Burzan je, kako je istakla, srećna i ponosna što je dobila Nagradu 19. decembar.

„Živimo i radimo u uslovima pandemije već dvije godine, što je naravno zahtijevalo dodatne napore u prilagođavanju novonastaloj situaciji. Kulturna scena u svijetu, kao i kod nas, u mnogome se promijenila, ali ipak svi smo mi nalazili načine da kultura ne zamre, da živi, i bude i dalje sastavni, neophodni dio naših života, nalazeći načine da do izražaja dođe kreativnost ljudi, stvaralaca. Profesionalni umjetnici iz svih oblasti, adaptirali su se , pa je nekima dobro došlo doba korone da u miru završe svoje nove muzičke kompozicije, slike, knjige, koreografije…

A koliko je tek ‘običnih ljudi’ u uslovima epidemije, u svojim domovima pod izolacijom, otkrivalo svoje talente i raznorazne umjetničke izraze, te nalazilo put, uglavnom prvo preko društvenih medija, da predstave svoj rad i dođu do publike.

Mi u KIC-u ‘Budo Tomović’ vremenom smo se navikli na nove uslove rada i prilagodili ograničenjima koje su propisivale nadležne zdravstvene institucije. Poštujući propisane mjere, uspjeli smo da ove godine, vratimo publiku pod naš krov i uspješno realizujemo predviđene programske aktivnosti. Sigurna sam da je publika povratkom u “hramove kulture“ pronalazila bijeg od kriza svih oblika. Gobalno gledajući, i ostale instuticuje kulture, kod nas i u svijetu, polako pobjeđuju u trci sa korona virusom, vraćajući kulturu u našu svakodnevicu“.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor