Upozorenja iz Evropske unije: Mogli bismo se suočiti sa “pet do deset” užasnih zima

Belgijska ministarka energetike Tinne Van der Straeten upozorila je da će se zemlje Evropske unije (EU) suočiti s “pet do deset” “užasnih” zima ako se ništa ne poduzme na smanjenju cijena prirodnog gasa.

Države EU bore se sa ogromnim poskupljenjem energenata otkako je ključni dobavljač gasa Rusija napala Ukrajinu u februaru, što je izazvalo sankcije.

Sada su sve su veći pozivi za ograničenje cijene gasa u cijeloj EU i njegovo odvajanje od cijene električne energije.

Međutim, Njemačka kaže da svoje zalihe gasa puni brže nego što se očekivalo.

Zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu pokušavaju smanjiti količinu ruskog gasa i nafte koje uvoze. Rusija, koja je prošle godine isporučila EU 40% svog gasa, zauzvrat je ograničila isporuke.

Belgijska ministarka energetike Tinne Van der Straeten napisala je na Twitteru da je potrebno hitno zamrznuti cijene gasa u Evropi, dodajući da je veza između cijena gasa i struje vještačka i da ju je potrebno reformisati.

“Sljedećih pet do deset zima će biti strašno ako ništa ne preduzmemo. Moramo djelovati na izvoru, na evropskom nivou, i raditi na zamrzavanju cijena gasa, rekla je.Cijene električne energije takođe su skočile u Evropi i ove sedmice dostigle rekordne vrijednosti. A gas je glavni izvor proizvodnje električne energije u EU.

U Njemačkoj je u petak cijena po megavat satu električne energije dostigla iznos od 995 eura u petak, dok je u Francuskoj porasla na 1.130 eura. To predstavlja više od desetostruko povećanje u obje zemlje u odnosu na prošlu godinu, napominje novinska agencija AFP.

“Moramo zaustaviti ovo ludilo koje se trenutno dešava na energetskim tržištima”, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer.

Cijene struje moraju pasti, rekao je on, pozivajući EU da odvoji cijene struje i gasa.

“Ne možemo dozvoliti Putinu da svaki dan određuje evropsku cijenu struje,” dodao je on.

Može li svijet izdržati bez ruskog gasa i nafte?

Njemačka, koja je najveći uvoznik ruskog gasa utrkuje se da poveća svoje rezerve prije zime uprkos tome što je Rusija smanjila isporuke. Njen cilj je da do oktobra napuni svoje kapacitete gasa do 85%. Za to je implementirala mjere za uštedu energije.

Ministar ekonomije Robert Habeck rekao je da su takve mjere – zajedno sa kupovinom gasa od alternativnih dobavljača omogućile Njemačkoj da ispuni svoj cilj prije nego što se očekivalo.

On je procijenio da bi cilj od 85 posto mogao biti dostignut do početka septembra.

Od ruskog gasa najviše zavisi Njemačka, zatim Italija pa Francuska.

izvor: adria

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor