Search
Close this search box.

Ukrajina: Postigli smo dogovor s Rusijom o evakuaciji iz Mariupolja

12:22 Rusi tvrde da su tokom noći pogodili preko 1000 meta

epa09886394 A picture taken during a visit to Mariupol organized by the Russian military shows local people on Mira avenue in Mariupol, Ukraine, 12 April 2022. There is no water, electricity, gas or communications, and shops, pharmacies and hospitals are closed. Some 133,214 people, including two thousand people over the past day, left Mariupol through the gum corridor in the eastern direction, according to the head of the Russian National Defense Control Center. EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Rusija tvrdi da su tokom noći pogodili 1053 ukrajinske vojne mete. To je rusko ministarstvo odbrane objavilo jutros na Telegramu.

Kažu da su uništili 106 topničkih pozicija te oborili šest aviona.

09:24 Ukrajina: Postigli smo dogovor s Rusijom o evakuaciji iz Mariupolja

Ukrajina je postigla preliminarni dogovor s Rusijom o uspostavljanju humanitarnog koridora za evakuaciju žena, djece i starijih iz opkoljenog i razorenog grada Mariupolja, rekla je danas zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

 “S obzirom na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Mariupolju, na to ćemo danas fokusirati sve svoje napore”, napisala je Vereščuk na Facebooku.

Civili su, podsjetimo, već sedmicama odsječeni u ključnoj strateškoj luci Mariupolj. Nemaju hrane, vode i lijekova.

06:58 Rusi su dali novi ultimatum 

Rusko ministarstvo odbrane dalo je ukrajinskim snagama u Azovstalu novi ultimatum, piše Rojters, a prenosi BBC.

“Ruske oružane snage, temeljene isključivo na humanitarnim načelima, ponovno predlažu da borci nacionalističkih bataljona i strani plaćenici prestanu s vojnim operacijama od 14:00 po moskovskom vremenu 20. aprila i polože oružje”, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Niti jedan ukrajinski vojnik nije prihvatio istu ponudu u utorak, stoji u saopštenju ministarstva.

U objavi na Telegramu, Gradsko vijeće Mariupolja je reklo da uprkos brojnosti ruskih trupa u gradu, još uvijek nisu uspjeli zauzeti Mariupolj, pa “žele sravniti” čeličanu. Nadalje, navodi se da Rusiju nije odvratila činjenica da se i civili sklanjaju u kompleks.

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je situacija i dalje teška i bez ikakvih promjena, a sudbina desetine hiljada civila ostaje nepoznata.

06:47 Vojnici u okruženom Mariupolju “žive možda svoje posljednje dane”, rekao je vojnik

“Živimo možda svoje posljednje dane, pa i sate”, rekao je zapovjednik ukrajinskih vojnika koji su pod ruskom opsadom u Mariupolju, pozivajući međunarodnu zajednicu da ih “izvuče” iz okruženog grada, u poruci objavljenoj u srijedu na Facebooku.

“Neprijatelj je deset puta brojniji od nas”, rekao je Serhij Volina iz 36. mornaričke brigade ukopane u željezari Azovstal u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine.

“Pozivamo i usrdno molimo sve svjetske čelnike da nam pomognu. Tražimo da nas izvuku i odvedu na teritoriju trećih zemalja”, dodao je.

izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor