Ukinta oznaka tajnosti s Izvještaja o suzbijanju vršnjačkog nasilja: Za dvije godine 350 slučajeva nasilja u školama

Kako se navodi školske 2019/2020. godine evidentirano je 28 slučaja vandalizma u osnovnim srednjim školama, dok su školske 2020/2021. godine evidentirana samo dva slučaja vandalizma u osnovnim školamaMinistarstvo prosvjete ukinulo je stepen tajnosti i danas objavilo Završni izvještaj o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori, sa Akcionim planom za 2019-2021. godinu.

U dokumentu se navode i podatke iz Informacionog sistema obrazovanja (MEIS).

Unijet je 191 slučaj nasilja u osnovnim školama i 97 u srednjim u školskoj 2019/2020. godini. U školskoj 2020/2021. godini evidentirano 47 slučajeva nasilja u osnovnim školama i 21 slučaj nasilja u srednjim školama i to vršnjačkog nasilja 35 slučajeva u osnovnim školama, a u srednjim 14, navodi se u dokumentu koji je danas objavljen na sajtu Ministarstva prosvjete.

Kako se navodi školske 2019/2020. godine evidentirano je 28 slučaja vandalizma u osnovnim srednjim školama, dok su školske 2020/2021. godine evidentirana samo dva slučaja vandalizma u osnovnim školama.

– Podaci ukazuju da je broj evidentiranih slučajeva značajno manji uzevši u obzir okolnost da se rad ustanova odvijao u kontekstu pandemije COVID-19, navodi se u dokumentu.

Kako piše u dokumentu ključni izazov tokom realizacije Programa u odnosu na taj cilj takođe su okolnosti pod uticajerm COVID-19, prije svega jer su zahtijevale novu organizaciju rada škola, nastave, usmejravanje ka digitalnim platformama, učenju na daljinu, više nego prema bezbjednosnim mjerama.

– U MEIS aplikaciji unaprijeđen je modul, koji se odnosi na rad pedagoško-psiholoških službi, evidencijom slučajeva vršnjačkog nasilja. Kreirano je uputstvo za unos podataka. Modul je implementiran u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama, stoji u dokumentu.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor