Ugrađeno više od 315 polupodzemnih kontejnera, nabaviće još 70

U cilju efikasnijeg i boljeg održavanja higijene na javnim površinama i primjene savremene tehnologije sakupljanja komunalnog otpada, na području Glavnog grada Podgorica i Opštine Zeta, trenutno se nalazi 319 polupodzemnih i 3.559 metalnih kontejnera zapremine 1,1m3, saopšteno je iz Glavnog grada.

„Svake godine, na osnovu zahtjeva građana, terenskog obilaska, kao i kontinuiranog ulaganja Glavnog grada i privrednog društva Čistoća d.o.o., vrši se izrada Plana ugradnje, odnosno određivanja lokacija na kojima će se vršiti ugradnja polupodzemnih kontejnera. Jednim polupodzemnim kontejnerom od 5m³, mijenja se grupa običnih polupodzemnih kontejnera, čime se doprinosi modernizaciji komunalne opreme, sprečavanju širenja neprijatnih mirisa, kao i rasipanja otpada oko posuda“, navodi se u sapopštenju.

Plan je, kako navode, da se u narednom periodu obični metalni kontejneri u najvećoj mjeri zamijene sa polupodzemnim kontejnerima.

„S tim u vezi, gradsko preduzeće Čistoća d.o.o. raspisalo je javni poziv za nabavku još 70 novih polupodzemnih kontejnera, (30 posuda od 3m3, 35 posuda od 5m3, 4 posude od 5m3 od fiber vodonepropunsno betona i jedna posuda 5m3 od fiber vodonepropusnog betona zapremine 5m3 za odvojeno odlaganje otpada), a rok za podnošenje ponuda, kao i datum otvaranja istih je 31. mart tekuće godine“, navode iz Glavnog grada.

Podsjećaju da je realizacija projekta “100 za čistiji grad” počela u prvim mjesecima 2022. godine i nalazi se u završnoj fazi.

„To je podrazumijevalo ugradnju 100 novih polupodzemnih kontejnera na teritoriji Glavnog grada Podgorica i Opštine Zeta, ukupne vrijednosti 488.900,50 eura. Zbog loših vremenskih uslova koji su pratili kraj 2022. godine i početak 2023. godine, preostala je ugradnja nekoliko posuda na već određenim lokacijama. Napominjemo da je ovim projektom na više lokacija u gradu riješen i dugogodišnji problem pozicioniranja posuda. Takođe, realizacijom ovog projekta umnogome se doprinijelo poboljšanju higijene, kao i ostvarenom vizuelno – estetskom utisku prostora na kojem su se donedavno nalaze metalne posude“, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor