Search
Close this search box.

U vozilima “crne kutije” koje će otkrivati uzroke saobraćajnih nesreća

Novi automobili će u Evropskoj uniji od sredine ove godine morati da imaju EDR uređaje, odnosno “crne kutije” namijenjene vozilima.

Novi uređaj  biće obavezanm u svim automobilima u EU, (foto: pixabay.com)   Novi uređaj biće obavezanm u svim automobilima u EU, (foto: pixabay.com)

Poznato je da avioni posjeduju “crne kutije” koje bilježe podatke o letu i razgovore iz pilotske kabine, te tako pomažu u otkrivanju uzroka avionskih nesreća, a nešto slično postaje obavezno za sva nova vozila u Evropskoj uniji i to od sredine ove godine.

Riječ je o EDR uređajima koji će “snimati” i pohranjivati podatke o brzini vozila, sili kočenja, aktiviranju vazdušnjih jastuka i statusu sigurnosnih sistema u slučaju sudara, odnosno saobraćajne nesreće.

EDR postaje obavezan dio novih putničkih automobila od sredine ove godine, a to je propisano izmijenjenim zakonom u Evropskoj uniji. Podaci koje skupi ovaj uređaj biće analizirani u slučaju saobraćajnih nesreća.

Promjene koje se odnose na EDR su uvedene u januaru 2020. godine, a od jula ove godine stupaju na snagu za sva nova vozila kategodija M1 i N1, odnosno za sve tipove vozila u Evropi od 7. jula 2024. godine. EDR bi trebao prikupiti sve relevantne podatke o saobraćajnoj nesreći nedugo prije, tokom i nakon nje.

S obzirom da je utvrđivanje uzroka nesreće povećanjem pomoćnih sistema za vozača sve teži zadatak, Evropsko vijeće za sigurnost transporta (ETSC) je pozdravilo zakon o obaveznom EDR-u.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor