U trci šest kandidata

Prijave su, između ostalih, poslali bivši državni sekretar Zoran Radunović, potpredsjednik BS Damir Gutić, sadašnji vršilac dužnosti direktora Vladan Drašković, bivša savjetnica direktora Biljana Knežević

Na konkurs za izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore se, prema saznanjima Pobjede, prijavilo najmanje šest kandidata, a postoji mogućnost da je juče stigla još neka prijava poslata poštom. Konkurs za izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore objavljen je 12. avgusta i trajao je 15 dana, do subote, a prijave su se mogle podnositi neposredno i putem pošte.

Iz Aerodroma Crne Gore juče nijesu odgovorili na pitanja Pobjede koliko se kandidata prijavilo na konkurs za izvršnog direktora, kao ni koji su kandidati u pitanju. Rekli su nam da su formirali komisiju koja će pregledati blagovremene pristigle prijave.

– Na osnovu sadržine, komisija će utvrditi koje su prijave potpune i koji kandidati ispunjavaju uslove za radno mjesto izvršnog direktora. Nakon što komisija preduzme navedene aktivnosti, o izboru izvršnog direktora, u skladu sa statutarnim ovlašćenjima, odlučiće Odbor direktora kompanije – kazali su Pobjedi iz Aerodroma CG.

Prema saznanjima naše redakcije, na konkurs se, između ostalih prijavio i bivši državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović.

Radunović je ranije bio direktor predstavništva bivšeg avio-prevoznika Montenegro erlajnza, a Pobjeda je krajem prošle godine pisala da Radunović nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), da u Beču ima firmu koja se bavi vazdušnim prevozom putnika, čiji je stroprocentni vlasnik. Radunović je 2014. godine u Beču osnovao firmu pod nazivom Aerotranspot Executive Agency GmbH, u vrijeme dok je kao direktor predstavništva Montenegro erlajnza živio i radio u glavnom gradu Austrije. Firma je bila aktivna i krajem prošle godine, a Radunović je u registru austrijskih kompanija bio zaveden kao vlasnik 100 odsto akcija.

Kako saznaje Pobjeda, u trci za izvršnog direktora Aerodroma CG je i potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS) Damir Gutić, koji je, prema podacima sa internet stranice BS, završio Ekonomski i Fakultet za menadžment u Podgorici te stekao licence brokera, dilera, investicionog savjetnika i investicionog menadžmenta penzionog fonda.

Na konkurs se, prema saznanjima naše redakcije, prijavio i vršilac dužnosti izvršnog direktora Aerodroma CG Vladan Drašković, koji je obavljao funkciju pomoćnika direktora za komercijalne poslove.

Za mjesto izvršnog direktora zainteresovana je i Biljana Knežević, koja je potvrdila Pobjedi da je poslala prijavu. Knežević je bivša savjetnica direktora Aerodroma CG, a pokrenula je dvije tužbe – spor pred sudovima protiv Aerodroma CG i traži poništenje izbora sina poslanika PZP-a Branka Radulovića – Petra Radulovića za zamjenika direktora te firme, a pokrenula je i spor zbog imenovanja Vladana Draškovića za pomoćnika komercijalnog direktora.

Aerodromi Crne Gore (ACG) raspisali su javni konkurs za izvršnog direktora, nakon što je, početkom avgusta sa ove pozicije smijenjen Goran Jandreoski.

Tada je iz ACG rečeno da Odbor direktora očekuje od menadžmenta ubrzanje započetih procesa modernizacije, dok su Jandreoskom zahvalili na saradnji i poželjeli mu sreću i uspjeh u daljem radu, ali bez objašnjenja zbog čega je smijenjen. Međutim, njemu su, kako je ranije naveo, motivi za smjenu „jasni kao dan“, ali ih je iz pristojnosti i profesionalnosti odlučio zadržati za sebe.

– Na dan kad smo dočekali milionitog putnika i u mjesecu kada bilježimo ozbiljan rast prometa putnika i vazduhoplova, nakon godine, koliko sam proveo na mjestu izvršnog direktora, u kojoj su nam prihodi 150 posto veći u odnosu na prethodnu godinu i iznose 12 miliona eura, neko je ocijenio da takav rezultat treba da se kazni. Odgovor sa obrazloženjem na pitanje zašto sam smijenjen treba da se traži na drugoj adresi – kazao je tada Jandreoski.

Kada su Aerodromi CG u maju prošle godine raspisali oglas za direktora na kojem je, među 14 kandidata, izabran Jandreoski, oglasom su, osim fakultetske diplome i pet godina rukovodilačkog iskustva, tražili i visoke etičke standarde i integritet, znanje engleskog jezika, a bilo je poželjno da kandidat ima iskustvo u oblasti vazdušnog saobraćaja, ekonomije ili poslovnog upravljanja. Osim toga, u oglasu je bilo navedeno da se na konkurs mogu javiti i stranci.

Sadržaj oglasa koji je prije dvadesetak dana objavljen preko Zavoda za zapošljavanje, ovog puta je nešto drugačiji, te osim fakultetskog obrazovanja, znanja engleskog na srednjem nivou i petogodišnjeg upravljačkog iskustva, nema zahtjeva koji se odnose na dodatno iskustvo u vazdušnom saobraćaju niti je navedena mogućnost prijave stranih državljana. Zainteresovani kandidati su bili u obavezi da uz prijavu dostave diplomu, biografiju, dokaz o iskustvu na poslovima upravljanja, ljekarsko i uvjerenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak u originalu ili ovjerenoj kopiji.

Vlada je prije mjesec i po imenovala novi odbor direktora ACG, a za predsjednika izabrala funkcionera Ure Eldina Dobardžića. Od starih članova ostao je samo Nebojša Đoković iz DF-a, koji je prethodno bio predsjednik, dok su imenovani Kemal Purišić iz BS, Slavko Vukčević iz SNP-a i Momčilo Martinović iz DPS-a.

izvor:Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor