Search
Close this search box.

U susret ljetnoj sezoni očekuje se remont još pet putničkih vagona

Željeznički prevoz Crne Gore pozitivno je poslovao u 2021. godini, uz rast prihoda u odnosu na prethodni period. Ostvareno je značajno uvećanje prihoda od prodaje karata u lokalnom i međunarodnom putničkom saobraćaju, dok su odgovornom upravljačkom politikom zabilježeni rashodi svega tri odsto veći u odnosu na 2020. godinu, s tim što su isti  povezani sa većim obimom prevoza putnika i ostvarenih voznih kilometara. Tokom 2021. godine prevezeno je 554.772 putnika i pokrenuto 10.257 vozova, Takođe, izvršeni su značajni remonti voznih sredstava za potrebe prevoza putnika u lokalnom i međunarodnom saobraćaju, saopšteno je iz ŽPCG.

“Ostvareni rezultati u 2021. godine, kao i trend rasta broja putnika u prvom kvartalu 2022. godine, nagovještavaju još jednu odličnu turističku sezonu”, navodi ŽPCG.

Željeznički prevoz Crne Gore je poslovnu 2021. godinu završio sa pozitivnim finansijskim rezultatom.

“Ostvarena je dobit prije oporezivanja u iznosu od 873.003 eura, što predstavlja uvećanje za 27 odsto u odnosu na poslovni rezultat u 2020. godini”, navodi ŽPCG.

Na ovakav finansijski rezultat, kažu, dominatno je uticao rast prihoda koji su u 2021. godini iznosili 9,46 miliona eura.

“Prihod od prodaje je za 12 mjeseci prethodne godine iznosio 2,26 miliona eura. U lokalnom saobraćaju ostvareni su prihodi od prodaje karata u iznosu od 1,06  milion eura što predstavlja uvećanje za 26 odsto u odnosu na 2020. godinu , dok je u međunarodnom saobraćaju ostvaren prihod u iznosu od 1,02 miliona eura i višestruko su veći u odnosu na 2020. godinu kada su iznosili svega 212.148 eura”, navodi se u saopštenju.

Strukturu ostalih prihoda dominatno čine prilivi po osnovu Ugovora o obavezi pružanja usluge prevoza putnika od javnog interesa, gdje su nadoknade od strane države za 2021. godinu iznosile 5,81 miliona eura i manje su za 8 odsto u odnosu na 2020. godinu.

U dijelu ostalih priliva od strane državnog budzeta evidentirane su uplate dvije rate po osnovu EBRD kredita za kupovinu vozova iz 2013. godine u iznosu od 1,18 miliona eura.

Tokom 2021. godine prevezeno je 554.772 putnika i pokrenuto 10.257 vozova.

Kako su dodali, na ostvareni poslovni rezultat imala je uticaja i odgovorna upravljačka politika na rashodnoj strani društva.

“Tako su u predhodnoj godini zabilježeni rashodi u iznosu od 8,58 miliona eura i veći su za svega 3 odsto u odnosu na 2020. godinu pri čemu moramo imati u vidu da je došlo do većeg obima prevoza putnika, većeg broja pokrenutih vozova i ostvarenih voznih kilometara”, navodi se u saopštenju.

Na troškove zarade izdvojeno je četiri miliona eura i ovi troškovi su na nivou iz 2020. godine.

“Na 31.12.2021. godine, kompanija broji 376 zaposlenih, dok je prosječna zarada 501 eura u neto iznosu. Dakle, u predhodnih  godinu dana vođenja je restiktivna kadrovska politika, gdje se najveći dio organizacionih aktivnosti  realizovao iz postojećih ljudskih resursa kompanije”, ističe se u saopštenju.

Troškovi materijala i usluga su iznosili 2,1 milion eura i u prosjeku su veći za 12 odsto u odnosu na uporedni period predhodne godine.

“Troškovi amortizacije i rezervisanja u iznosu od 1,85 miliona eura, što predstavlja smanjenje za 9 odsto u odnosu na poslovnu 2020. godinu. Nematerijalni troškovi iznosili su 399.444 eura,  od čega najviše na konto troškova osiguranja voznih sredstava i putnika, odnosno iznos od  150.000 eura, što je za 15 odsto manje u odnosu na predhodnu godinu, dok su troškovi izvršenih sudskih rješenja iznosili 44.213 eura i manji su za 16 odsto u odnosu na 2020. godinu. U ukupnim rashodima manje učešće imaju ostali rashodi iz poslovanja , finasnijki rashodi po osnovu kamata, usklađivanja imovine i sl”, saopšteno je iz ŽPCG.

Tokom 2021. godine  izvršeni su značajni remonti spavaćih, kušet i sjedećih putničkih vagona za potrebe međunarodnog prevoza na relaciji Bar – Beograd –Bar, kao i remont elektromotornog voza za potrebe lokalnog putničkog saobraćaja na relaciji Bar- Bijelo Polje – Bar, ukupne vrijednosti  od  1,15 miliona eura.

U susret ljetnoj turističkoj sezoni očekuje se remont još 5 putničkih vagona.

“U cilju što bolje pripreme za nastupajuću ljetnju turističku sezonu,  sem redovnih polazaka, u ponudi imamo i posebne turističke i agencijske vozova na svim realcijama u svrhu organizacije aktivnosti  vezanih za prevoz putnika za organizovane kulturne događaje, prevoz putnika do atraktivnih turističkih destinacija koje se nalaze u blizini pruge. Takođe, aktuelne su promotivna cijene voznih karata na relaciji Podgorica – Nikšić, zatim  posebne povlastice za prevoz bicikala za sve  ljubitelje biciklizma  kao i set komercijalnih povlastica za djecu, lica mlađa od 26 godina sa legitimacijom EURO<26,ISIC,ITIC,IYTC,ETC,EYCA, imaoce legitimacije RAIL+, lica starija od 60 godina, kao i za članove određenih strukovnih i sportskih udruženja”, zaključuje se.

izvor: CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor