Search
Close this search box.

U Podgorici održan Eko karneval

Asocijacija Eko vrtića Crne Gore organizovala je Eko karneval u okviru obilježavanja Međunarodnog dana planete Zemlje. Cilj je bio da kroz saradnju organizacija koje se bave djecom, obrazovnih ustanova i ekoloških udruženja, doprinesu jačanju svijesti o prirodi, stvaranju generacija odgovornih građana i smanjenju eksploatacije prirodnih resursa.

Kako su saopštili iz Asocijacije Eko vrtića, ideja prve manifestacije Eko karnevala 2022. imala je za cilj promociju Dana Planete, ali i da se kroz zajedničku saradnju organizacija koje se bave djecom, obrazovnih ustanova i drugih ekoloških udruženja doprinese jačanju svijesti o prirodi.

-Eko karneval vidimo kao početak šetnje koja treba da okupi što veći broj djece, i pružamo ruku svima da zajedno pravimo zelene korake. Planiramo za sledeću godinu da karnevalska šetnja bude glavnom podgoričkom ulicom – Ulicom slobode.

Glavni dio programa za najmlađe (predškolce) bio je organizovan u periodu do 10 do 12 sati, nakon čega je bilo organizovano bacanje 250 bio-kuglica u rijeku Moraču. Bio-kugle su izrađene od efektivnih mikroorganizama koji se hrane teškim metalima, muljem, otpadnim vodama i bakterijama, a kao nus proizvod stvaraju vodu i kiseonik, saopštili su iz Asocijacije.

Na Eko karnevalu učestvovao veliki broj djece | Foto: Asocijacija Eko vrtića
Na Eko karnevalu učestvovao veliki broj djece | Foto: Asocijacija Eko vrtića

Asocijacije Eko Vrtića crpe snagu iz primarnog djelovanja članica Asocijacije koju za sada čine privatne predškolske ustanove: Eko vrtić Bambino Podgorica, Vrtić The Dodo, Vrtić Zvjezdice Podgorica i Vrtić Maštolend iz Budve.

-U ovim ustanovama se sprovodi međunarodno priznati Eko program, pod nadzorom Zavoda za školstvo koji je ovlašćen za njegovo sprovođenje. Stvoriti generacije ekološko osviješćene djece za Crnu Goru bi morao biti naročit interes, ovo više usljed Ustavom deklarisane naše države kao ekološke. Mi ovdje vidimo prostor za naše angažovanje i želimo dati opšti doprinos, ističu u saopštenju.

Kako su dodali, djeca su bila oduševljena eko karnevalom.

– Interakcija sa djecom je bila na zavidnom nivou. Smatramo privilegijom to što su ovakve organizacije za djecu posebne. Kada od njih imate potvrdu, kada ih uvedete u priču, kada vam daju aplauz, onda smo uspjeli, jer djecu ne možete prevariti.

Eko poruke su poslate, naš zadatak je da se čuju što bolje i još više – ističu iz Asocijacije.

Na karnevalu su učestvovale Osnovna škola „Vlado Milić“ „Radojica Perović“, NVO Centar za istraživanje ptica, NVO Crnogorsko društvo ekologa, NVO Green Home, Čistoća doo Podgorica. Privatne predškolske Ustanove : Eko vrtića Bambino Podgorica, Vrtica The Dodo Podgorica, Vrtića Zvjezdice Podgorica, Vrtić Maštolend iz Budve, i JPU „Dragan Kovačević“ iz Nikšića.

Iz Ascoijacije su se zahvalili Glavnom gradu i Sekreterijatu za kulturu i sport.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor