Search
Close this search box.

U Novšićima sve manje ljudi, mještani muku muče i sa divljim životinjama

Vrijeme je kosidbe u selima na obali Lima. U Novšićima kod Plava sve je manje mladih ljudi, pa nema ko da radi. Mještani muku muče i sa psima lutalicama i divljim životinjama, priča nam poljoprivrednik Rajko Tomović.

    (Foto: RTCG)

Selo Novšiće u Limskoj dolini, nedaleko od Plava, ima, reklo bi se, sve uslove za lijep život. Plodna zemlja, rijeka pokraj imanja, put do Plava i Berana i, prije svega, vrijedni su ljudi. Ipak, selo stari. Još prije 30 godina zatvorena je osnovna škola, priča nam poljoprivrednik Rajko Tomović.

“Iselilo se trbuhom za kruhom. Malo se kasno država sjetila. Ko hoće da radi sada ima i subvencije, pomaže država, dosta pomaže. Ko je mlad i jak, ima snage, može nešto i da stekne”, priča Tomović.

Blizu kuće je škola, ali nema đaka, zatvorena je već 30 godina.

“Ja imam jedno dijete koje vozim do na Liješće, odatle na školski autobus, pa na Murinu, pa poslije ga opet čekam na Liješće. Problemi su tu veliki, ne smijem da ga pustim i od pasa lutalica. Obraćao sam se Opštini ali mi tu nisu izašli u susret nikako. Prije tri mjeseca sam u pola osam ujutru naišao na pet vukova na 500 metara od moje kuće”, kaže tomović.

Tomović pčelari, uljanik broji 150 košnica. Meda ima, kaže domaćin.

“Nadam se dobrom prihodu. Prošle godine sam prodao to dobro, na veliko, ove godine ćemo vidjeti”, ističe Tomović.

Košnice su blizu stare kuće. Prošle godine medvjed je posjetio uljanik komšije Jokića, ni jedna košnica nije ostala. Zato Tomović muku muči kako da zaštiti pčelinjak.

“Svaku noć idem pustim struju, struju sijelicu, radio, reflektor. Ponekad odem i po noći pa u kante lupam da prepadnem. Veliki je rizik, znači baš veliki je rizik. Nije lako biti pčelar. Kad bi ljudi znali koliko je med gorak”, naglašava Tomović.

Ovih dana u selu je glavna kosidba. Nema naroda, pa će ostati brojne livade nepokošene. Nema ko da radi i sve je teže, poručuje Tomović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor