U Crnoj Gori rade samo tri inspektora za zaštitu od požara

Predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca, Goran Tripković, saopštio je da u Crnoj Gori rade svega tri inspektora za zaštitu od požara i da oni fizički ne mogu da postignu sve što im je poslom propisano. On je u emisiji “Mreža”, na Televiziji Crne Gore, istakao da se neželjene situacije dešavaju upravo zbog nedostatka tog kadra.Tripković je podsjetio da je Zakonom o zaštiti i spašavanju predviđen određeni broj protivpožarnih inspektora, ali da je evidentan njihov nedostatak.

„Do decembra 2021. godine to je bilo u nadležnosti Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a, onda je došlo do izmjene zakona, kojima je predviđeno da i lokalne samouprave mogu da raspišu konkurse za inspektore. Samo Podgorica je raspisala taj konkurs, ne znam da li je neko primljen“; kazao je predsjednik sindikata.

Istakao je da su upravo ti inspektori nosioci funkcionalnosti sistema.

„Ukoliko se ne isprave nedostaci koje oni evidentiraju, slijede represivne mjere. Ako se ne ispravi greška, može doći do nesagledivih posljedica“, kazao je Tripković.

Tripković naglašava i da u sindikatu smatraju da su zakon o zaštiti požara i zakon o vatrogascima obavezni. Podsjetio je i na sastanak sa nadležnima u oktobru pošle godine, kada im je premijer Dritan Abazović obećao da će se anomalije iz sistema ispraviti.

„Nadamo se da će nas po formiranju nove vlade neko konačno saslušati, mi smo tu da pomognemo. Ide nam požarna sezone, a mi u trku moramo da eliminišemo greške, da bi tamo u julu bili totalno spremni i da imamo što manje posla“, rekao je on.

Ukazao je na preventivnu ulogu službe i istakao da bi službi pomoglo angažovanje 100-150 vatrogasaca, naročito u ljetnjim mjesecima.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor