U BiH najveća inflacija u posljednje 22 godine

Inflacija u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) popela se na 17,6 odsto u julu na godišnjem nivou, objavio je Federalni zavod za statistiku.

 (Ilustracija (Foto: Pixabay))

„Ovo je najveća inflacija u posljednje 22 godine“, napisao je tim povodom ekonomista Vjekoslav Domljan na svom Twitter nalogu.

Potrošačke cijene su u julu, u odnosu na jun, u prosjeku porasle 0,4 odsto, prenosi Indikator.ba.

Cijene hrane zabilježile su u julu rast od 25,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su cijene bezalkoholnih pića imale rast od 16,5 odsto.

Upotreba prevoznih sredstava, usljed poskupljenja goriva, skuplja je 41 odsto, dok je cijena usluga prevoza porasla 18 odsto.

Poslije ovih stavki, najveći rast bilježe električna energija, gas i drugi energenti, gdje poskupljenje na godišnjem nivou iznosi 23,6 odsto.

Udar na kućne budžete dodatno pojačava pvoećanje cijena dobara i usluga vezanih za redovno održavanje kuće za 12,3 odsto.

U prvih sedam mjeseci, u odnosu na isti period prošle godine, potrošačke cijene u Federaciji BiH veće su 13 odsto.

Centralna banka BiH nedavno je, objavljujući prognoze inflacije, objavila da očekuje usporavanje rasta cijena tek u četvrtom kvartalu.

„Do toga će doći usljed baznog efekta iz prošle godine, efekata već izmijenjenih i najavljenih monetarnih politika vodećih centralnih banaka, uz pretpostavku odsustva daljeg rasta cijena hrane i energenata“, navela je banka.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor