Turizmu fali radnika, traže 6.000 stranaca

Poslodavci iz ugostiteljstva i hotelijerstva i ovog ljeta imaće probleme da nađu dovoljan broj radnika za ovogodišnju ljetnju sezonu. Svjesni su i da će zbog odlaska radnika u Evropsku uniju, najviše Hrvatsku, morati da povećaju zarade da bi ih zadržali.

Lani je u ovoj oblasti u špicu turističke sezone bilo zvanično zaposleno 25 hiljada radnika, od čega su 4,5 hiljada bili stranci. Prema Vladinoj odluci, ove godine se može ukupno angažovati 15 hiljada stranih radnika sa mogućnošću dodatnog povećanja za još pet hiljada. Kvota za angažovanje stranih radnika u turizmu i prošle godine je bila 6,7 hiljada, ali su na kraju izdate ukupno 4.452 radne dozvole. Koliko je radnika iz ove djelatnosti bilo angažovano na crno nije poznato, ali je inspekcija, prema izvještajima od početka juna do kraja avgusta, okrila 1.207 radnika bez ugovora. Od toga su 375 crnogorski državljani, a 832 stranca. Brojka pokazuje da je otkrivenih radnika na crno za 22 odsto više nego u istom periodu 2018.

Domaći radnici, ali i iz susjednih država Srbije i BiH koji su ranije dolazili u Crnu Goru da rade, sada lakše mogu otići u Hrvatsku koja traži 30 hiljada stranih radnika za rad u ugostiteljstvu i hotelijerstvu i nudi značajno veće zarade.
Prema podacima Monstata, prosječna prijavljena zarada u ovoj djelatnosti lani je bila 429 eura, dok je u Hrvatskoj 720 eura. Hrvatski poslodavci, osim većih zarada koje u špicu sezone prelaze i hiljadu eura, da bi privukli radnike iz okruženja nude smještaj i ishranu, kao i plaćene putne troškove. Njihova udruženja traže od Vlade da im smanje poreze kako bi mogli zadržati radnike.
Potpredsjednica Unije poslodavaca Crne Gore Anita Mitrović Milić kaže da problem pronalaženja kvalitetne radne snage prati crnogorski turizam niz godina.

Izvor:Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor