Tunel kroz Bjelasicu biće probijen u aprilu

Probijanje tunela kroz Bjelasicu, kojim će put od Kolašina do Berana biti skraćen za 40 minuta, biće gotovo u aprilu, potvrdio je Dnevnim novinama predsjednik opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović.

Milosav Bulatović

Završetkom tunela put od Kolašina do Berana biće skraćen za 37 kilometara.

Tunel “Klisura” je najkompleksniji i najzahtjevniji građevinsko-saobraćajni objekat na izgradnji puta od Kolašina do Berana, preko planine Bjelasice.

“Upravo izgradnjom, odnosno probijanjem tunela ‘Klisura’ dobijaju se preduslovi za glavne benefite koje donosi ova saobraćajnica znatno skraćenje sadašnje saobraćaj ne razdaljine između Kolašina i Berana”, objasnio je Bulatović.

Izvođač radova, preduzeće “Euroasfalt”, imalo je dosta problema sa vodom koja se pojavila prilikom probijanja tunela, što je, kako ističe Bulatović, usporilo radove.

“Ipak, izvođači radova su korišćenjem najmodernijih tehnologija uspjeli da saniraju ove probleme. Od ukupno 2.800 metara dužine tunela ‘Klisura’ do sada je probijeno 2.600. Očekuje se da kompletno probijanje tunela bude završeno u aprilu ove godine”, saopštio je Bulatović.

Završetak kompletnih radova, prema najavama investitora i izvođača radova, može se, tvrdi Bulatović, očekivati u decembru ove godine.

“Investitor ovog značajnog projekta je Direkcija za saobraćaj, a finansira se kreditnim sredstvima Evropske banke za razvoj. Prema osnovom ugovoru, ukupna vrijednost investicije je 34,7 miliona eura”, dodaje Bulatović.

Prema njegovim riječima, put Kolašin Berane, preko Bjelasice, jedan je od dominantnih projekata kojim se nastavlja “osvajanje Bjelasice” sa kolašinske strane.

“Najprije, znatno će se skratiti rastojanje između dva susjedna grada koja aktivno sarađuju. Od zgrade Opštine u Kolašinu do zgrade Opštine u Beranama novim putem preko Bjelasice biće 37 kilometara, a do sada je bilo duplo više”, ocjenjuje Bulatović.

Novi put, dodaje on, otvoriće nove mogućnosti za turstičku eksploataciju Bjelasice.

“Svi znamo da su turistički potencijali Bjelasice raznovrsni i originalni i sa novim putem će biti dostupniji gostima. Moderna saobraćajnica preko planine biće motiv i za nove investicije. Sama vožnja novim putem biće turistička atrakcija”, kaže Bulatović.

On ističe da će put dati novi stimulans i razvoju poljoprivrede, organskih proizvoda i zdrave hrane sa Bjelasice, jer će biti bliži tržištu i potrošačima.

“Sa pozicije ukupnog razvoja kolašinske opštine, put Kolašin Berane još jedna je uspješna investicija kojom se potvrđuje strateško kreiranje budućnosti i boljeg života. Ti naši putevi su uvijek vezani za Bjelasicu” , zaključio je Bulatović.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor