Trgovci traže ukidanje neradne nedjelje

Odbor Udruženja trgovine Privredne komore (PKCG) zatražio je ukidanje člana Zakona o unutrašnjoj trgovini koji se odnosi na neradnu nedjelju.

Iz PKCG su kazali da su trgovci zatražili od resornog ministarstva da se u cilju očuvanja radnih mjesta, povećanja prometa, privredne aktivnosti, ekonomskog rasta, saniranja posljedica ekonomske krize i pripreme turističke sezone, ukine član Zakona o unutrašnjoj trgovini i omogući rad trgovcima nedjeljom.

Trgovci zahtijevaju da se Ustavni sud izjasni o prije više od 18 mjeseci podnijetoj Inicijativi za ocjenu ustavnosti pomenutog člana.

“Ukoliko ne postoji spremnost državnih organa da se pomenuti član ukine, trgovci su predložili da se omogući da 26 nedjelja u godini bude radno, tokom ljetnje i zimske turističke sezone, oko novogodišnjih praznika i raspusta”, saopšteno je iz PKCG.

Alternativno je potrebno omogućiti privrednim subjektima iz sektora trgovine rad nedjeljom u jednoj smjeni na nivou čitave godine ili makar tokom ljetnje sezone.

Iz PKCG su kazali da je neophodno hitno formirati radnu grupu koja bi formulisala konačan predlog rješenja i u direktnoj komunikaciji obrazložila predlog resornom Ministarstvu.

Na sjednici Odbora usvojen je Izvještaj o radu i Informaciju o poslovanju sektora trgovine u prošloj godini, a dopunjena je Odluku o obrazovanju Grupacije za trgovinu nekretninama.

Dodaje se da je ostvareni promet u trgovini na malo u tekućim cijenama iznosio oko 1,253 milona eura u prošloj godini i manji je za 16,8 odsto u odnosu na 2019. godinu, kada je iznosio 1,507 miliona eura.

“Sektor trgovine bilježi značajan pad broja zaposlenih, u ovom sektoru je u prosjeku bilo zaposleno 34.922 radnika što je pad od 12,3 odsto ili oko pet hiljada radnika manje u odnosu na 2019. godinu kada je zapošljavao u prosjeku 39.834 radnika”, navodi se u saopštenju.

Zdravlje prioritet, ali blisko povezano sa ekonomijom

Iz PKCG su kazali da je evidentan pad robne razmjene za 18,1 odsto u poređenju sa 2019. godinom.

Predsjednik Odbora Jovan Lekić razmotrio je uticaj pandemije na sektor trgovine, uz osvrt na aktuelne epidemiološke mjere i ekonomske mjere podrške Vlade.

“Zdravlje je prioritet, ali ga ne treba odvajati od ekonomije, jer su oni blisko povezani. Zalažemo se za striktno poštovanje mjera protiv pandemije kovid-19 ne bismo li zaštitili i ekonomiju i zdravlje”, kazao je Lekić.

Kako je saopšteno iz PKCG-a, trgovci traže da mjere koje propisuje država budu mnogo preciznije, jer se sada, kako su ocijenili, mogu tumačiti na više načina.

Navode da je neophodna kvalitetnija komunikacija sa resornim ministarstvima kako bi se uvažili zahtjevi privrednika.

“S tim u vezi, inicirano je ponovno formiranje Operativnog štaba za podršku privredi, u cilju bržeg i efikasnijeg djelovanja protiv posljedica pandemije”, kaže se u saopštenju.

Analizirajući mjere podrške privredi, trgovci su ukazali da subvencije za novo zapošljavanje, uz uslov da se radnici primaju na neodređeno vrijeme bez neophodnog probnog rada, nijesu kvalitetno rješenje.

Primjedbe su imali i na kriterijume za određivanje koje su djelatnosti ugrožene, a što je preduslov za dobijanje državne pomoći.

Vlada treba da proširi listu ugroženih djelatnosti

Trgovci smatraju da pad prometa veći od 50 odsto u pojedinim šiframa djelatnosti nije dobro mjerilo, jer u okviru istih šifri djeluju i male i velike kompanije koje ostvaruju različite visine prometa.

“Vlada treba da proširi listu ugroženih djelatnosti i izađe sa setom novih mjera podrške privredi s obzirom na to da se situacija dodatno usložnjava”, poručeno je na sjednici Odbora.

Potpredsjednice Nina Drakić kazala je da je Privredna komora već zatražila od Ministarstva ekonomskog razvoja da se proširi lista ugroženih djelatnosti, te da se mjere u jednom dijelu revidiraju.

Trgovci su upoznati da je održan sastanak njihovih i predstavnika Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje o uticaju mjera za borbu protiv kovida-19 na poslovanje privrednika.

Zaključak sa tog sastanka je da prilikom definisanja novih epidemioloških mjera privrednici moraju biti direktno uključeni.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković prezentovao je Odboru Analizu dualnog obrazovanja za period 2017-2020. godine, a direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore Mladen Perazić projekat Regionalni fond za izazove.

Članovi Odbora su pozvani da predlože kandidate za laureate Nagrade PKCG koje se dodjeljuju za uspješno poslovanje, inovativnost, društvenu odgovornost i unapređenje menadžmenta.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor