Treba li Crnoj Gori medijator za formiranje vlade?

Zbog sve češćih sastanaka Lajčaka sa predstavnicima crnogorskih partija, poznavaoci političkih prilika ovog slovačkog političara vide kao medijatora koji će pomoći u formiranju nove vlade

Informacija da su predstavnici Bošnjačke stranke razgovarali sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, pokazuje da je međunarodna zajednica veoma zainteresovana za brzo rješavanje evidentne političke krize u Crnoj Gori.

Političke partije se deklarativno zalažu za dijalog, a, izgleda, njega ima samo putem medija i nije jasno da li će iko saopštiti predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da ima većinu za sastav Vlade.

Ponavljaju se ideje o ponovnom okupljanju stare većine, koja je formirana nakon izbora 30. avgusta 2020. godine, ali je skoro potpuno jasno da do toga neće doći.

Problem je duboka podijeljenost crnogorskog društva i nepremostiva udaljenost dva najveća politička subjekta, Demokratske partije socijalista i Demokratskog fronta.

Rok za formiranje Vlade ističe 19. septembra, kada će Milo Đukanović, ako niko ne obezbijedi većinsku podršku za sastav Vlade, morati da raspiše vanredne parlamen izvore. Zbog toga se s pažnjom prati svaka međunarodna aktivnost crnogorskih političara, pa je i sastanak predstavnika Bošnjačke stranke izazvao veliko interesovanje.

Proevropske snage u Crnoj Gori moraju iznaći model, kako bi se izašlo iz političke krize i kako bi Crna Gora što brže nastavila svoj evropski put. To je ocijenjeno tokom susreta poslanika Bošnjačke stranke Amera Smailovića i člana Predsjedništva BS Admira Šahmanovića sa Lajčakom u Beču.

statovano da Bošnjačka stranka, kao partija centra, koja u potpunosti podržava evroatlantske integracije Crne Gore, treba biti stožer svake buduće proevropske vlade.

Smailović, Šahmanović i Lajčak su razgovarali o evropskoj budućnosti Crne Gore, šansama i perspektivama države, ali i mogućnostima njihovog bržeg ostvarenja.

– Konstatovano je da Crna Gora mora odlučnije nastaviti na planu ispunjavanja obaveza iz pregovaračkog procesa. U tom pogledu, potrebno je da proevropske snage nađu model za izlazak iz političke krize i krenu u pravcu ubrzanja evropskih integracija – navode iz BS.

Lajčak je pozdravio konstruktivnu ulogu Bošnjačke stranke u političkim procesima i istakao da vidi Bošnjačku stranku kao čvrst oslonac i pouzdanog partnera međunarodne zajednice.

Zbog sve češćih sastanaka Lajčaka sa predstavnicima crnogorskih partija, poznavaoci političkih prilika ovog slovačkog političara vide kao medijatora koji će pomoći u formiranju nove vlade.

Na drugoj strani Vladimir Pavićević, savjetnik potpredsjednika Vlade u izjavi za „Dan“ kaže da to i ne mora biti tako.

– Ne vjerujem da bilo ko sa strane kroji crnogorske vlade, vlade se kod nas dominantno sastavljaju na osnovu odmjeravanja snaga u Crnoj Gori. To, naravno, ne znači da ne postoje interesovanja i uticaji međunarodnih aktera za dalje procese u Crnoj Gori. Ti uticaji postoje i gospodin Lajčak jeste jedan od autoriteta koji se veoma zanima za prilike u Crnoj Gori i utiče na njih – kaže Pavićević.

Pavićević kaže da se može desiti da sadašnja vlada opstane sve do narednih izbora.

– Što se aktuelnih prilika tiče, u toku je plasiranje različitih opcija za dalje korake i još uvijek se u mnjenju propituju različiti modeli za izlazak iz situacije u kojoj smo sada. Ne bi me iznenadilo ipak da Abazovićeva i Jokovićeva vlada bude ta koja će prijevremene izbore dočekati na pozicijama na kojima je i danas – kaže Pavićević.

A politička scena u Crnoj Gori je vrlo komplikovana.

Demokrate ponavljaju da neće s Demokratskom partijom socijalista, Demokratski front takođe, dok GP URA i Socijalistička narodna partija neće s Demokratama. DPS s bivšim dugogodišnjim koalicionim partnerima, takođe nema 41 glas za izbor vlade.

Inače, Vlada Dritana Abazovića srušena je u noći između 19. i 20. avgusta, a za formiranje nove za sada u parlamentu ne postoji potrebna većina.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor