Trajno zabranjeni lov u Crnoj Gori; kazna za ubijanje srne do tri godine zatvora

Kako smatraju sagovornici TVCG, srna ubijena prije nekoliko dana još jedan je alarm i poziv da se lov potpuno zaustavi makar na godinu, dodajući da je potrebno utvrditi tačan broj divljači i napraviti bolju strategiju lovstva u Crnoj Gori.

Foto: Facebook/Darko Saveljić
Foto: Facebook/Darko Saveljić

Uplašenu i povrijeđenu srnu od razjarenih lovačkih pasa spasio je Velibor, a da stigne do veterinara tog jutra pobrinuo se Srđa Jakšić.

Kako je istakao, bili su sa dvoje auta, u kojem je vozio srnu. Tada su iz šume, prema njegovim riječima, izašla dva čovjeka u maskirnim odijelima, sa bradama, kapama i dvije puške na ramenima. Tri, četiri kera”, kazao je on, gdje su se obojica lažno predstavila tražeći da im se vrati srna.

Prema riječima Jakšića, njegova sestra je krenula drugim autom, kada su prišli njenom autu i tražili da Srđa zaustavi svoje i vrati im divljač.

Jedan čovjek se predstavio kao lovočuvar, čak je imao i kapu lovočuvara, istakao je Srđa Jakšić.

To je Jakšić i ispričao policiji koja ih nekoliko minuta kasnije na tom mjestu nije pronašla. Veterinar Admir Babačić je potvrdio da je na srnu pucano iz vatrenog oružja.

Kako je istakao veterinar, srna je dosta krvarila iz tih rana, čak, dodaje, vidio se i crijevni sadržaj koji je curio iz tih rana što prema njegovom mišljenju, upućuje da su unutrašnji organi trbušne šupljine bili znatno oštećeni, dodajući da je uradio šta je mogao.

Kad je, kako je kazao, ostavio u Martiniće, slikao je dva puta, dodajući da je bila dobra i vesela, ali nedugo zatim, kazao je da ga je Darko zvao saopštavajući da je srna umrla.

Kaže da nisu uspjeli ono što su željeli, a to je da je sačuvaju i vrate gdje i pripada.

Za bilo koju informaciju koja će dovesti do hapšenja ovih krivolovaca Lokalno lovačko društvo i Lovački savez nude do 1.000 eura. Kazna za ubijanje srne čiji je lov trajno zabranjen u Crnoj Gori je do tri godine zatvora.

Darko Saveljić iz Agencije za zaštitu životne sredine istakao je da je lov nelovnim danima, nedozvoljenim sredstvima i lov zaštićenih vrsta uzeo maha.

Admir Babačić, veterinar, istakao je da postoji dosta drugih životinja koje stradaju a za koje se ne zna.

Iz Lovačkog saveza Crne Gore Nikola Marković je istakao da krivolova ima i da će ga uvijek biti, ali da nema u toj mjeri.

Zbog krivolovaca stradaju pravi ljubitelji lova i prirode, kaže lovac Bahrudin Lekić za kojeg je lov način života.

Kako je kazao, “definitivno stariji lovci mogu dati savjet kako da se ponašaš. Jer nije samo dati pušku mladom momku i reći: E, izvoli, kreni!”

Agencija za zaštitu životne sredine više od decenije upozorava i da je divljači u Crnoj Gori sve manje. Lovci tvrde suprotno.

Lovac Bahrudin Lekić rekao je da NVO upiru da se lov definitivno zabrani, te da ih on nikad u teren nije sreo da oni broje divljač.

Fotografija koja se prije nekoliko dana pojavila na društvenim mrežama još jedan je alarm i poziv da se lov potpuno zaustavi makar na godinu, kako se smatra i utvrdi tačan broj divljači i napravi bolja strategija lovstva u Crnoj Gori.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor