Search
Close this search box.

Tačijev savjetnik dao ostavku: Ne želim da budem dio izdajničke podjele Kosova

Spoljnopolitički savjetnik kosovskog predsjednika Hašima Tačija, Dejvid Filips, podnio je ostavku sa obrazloženjem da ne želi da bude dio plana o podjeli Kosova, piše “Koha Ditore”.

Filips je naveo da je na nezavisnosti Kosova radio više od 30 godina i da je prihvatio da bude savjetnik u dijalogu između Prištine i Beograda, jer je smatrao da je moguće doći do sporazuma koji bi unaprijedio vladavinu prava i pojačao pritisak međunarodne zajednice na Srbiju da prizna Kosovo kao nezavisnu državu u sadašnjim granicama.

“Neki ljudi u kosovskim institucijama idu drugim putem. Pristali su na korekciju granice, davanjem teritorije Srbiji. Podjela Kosova ili korekcija granica je loš sporazum, koji neće normalizovati odnose između Srbije i Kosova”, konstatovao je Filips.

Prema njegovim riječima, zagovornici korekcije granice smatraju da bi poslije toga članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo to učinile, a Vašington ubijedio Rusiju i Kinu da odustanu od protivljenja članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama.

“Nema osnove za takav zaključak. Štaviše, korekcija granice je istorijska izdaja naroda Kosova. Potencijalno je opasna i mogla bi dovesti do nasilja”, ocijenio je Filips.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor