Search
Close this search box.

Sve manje vremena imamo jedni za druge

Premijera predstave za djecu ,,Slučaj slomljene vaze“ (5+) Gradskog pozorišta, koju je po tekstu Milane Matejić režirao Zoran Rakočević, biće održana večeras u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“

V.d. direktorice Gradskog pozorišta Ivona Čović-Jaćimović kazala je da nova produkcija „otvara priliku da se naša najmlađa publika emotivno poveže sa situacijama i likovima u predstavi na dublji način“.

– Tretiranjem relevantnih tema odrastanja, kao što su, između ostalog, prijateljstvo i porodični odnosi, kroz edukaciju i interaktivan pristup, komad će kako djecu tako i njihove roditelje podstaknuti da razmišljaju o vlastitim iskustvima i osjećajima na nov i kreativan način – rekla je Čović-Jaćimović.

Reditelja Zorana Rakočevića raduje što ponovo postavlja komad u Gradskom pozorištu i ovog puta na sceni za djecu.

– Mislim da je stvaranje pozorišnih predstava za mlađe uzraste najodgovorniji, ali i najpotrebniji poduhvat koji se uopšte može zamisliti danas u crnogorskom društvu. Ovoga puta moji saradnici, glumci i ja bavili smo se svijetom odnosa malih i velikih, emotivnim, bolnim, slatkim i često uplakanim, ali nježnim izazovima odrastanja u kojima je najvažnije da jedni druge počnemo bolje da razumijemo. Smatram da je odabir teme veoma važan, jer smo svi mi svjedoci izazova pred kojima se nalaze roditelji, staratelji, hranitelji, ali i klinci s druge strane. Sve manje vremena imamo jedni za druge, sve manje pažnje posvećujemo drugima, usmjereni smo na stvaranje, zarađivanje, sticanje i trošenje, vuku nas postavljeni standardi i stereotipi ponašanja; na porodicu kao zajednicu ljudi raznih doba reflektuju se sve društvene i političke traume, a da često toga nijesmo ni svjesni. Treba da se slušamo, gledamo, da više dijelimo i intenzivnije razmjenjujemo – kazao je reditelj Rakočević.

Mlada dramaturškinja Milana Matejić kazala je da je tekst za predstavu ,,Slučaj slomljene vaze“ nastao upravo iz potrebe da se naglasi koliko je važno pravo na

igru, ne samo za male ljude, već i za odrasle koji utiču na odrastanje i formiranje tih malih ljudi.

– Polazišna tačka za pisanje ovog teksta bile su Andersenove bajke. U toku rada na dramatizaciji bajki, u razgovorima sa Zoranom, spontano se otvarao prostor za temu vaspitanja. Likovi poput Princeze na zrnu graška, Jovice Budalice i ostalih, a posebno Ida, koja je izvučena iz bajke Cvijeće male Ide, osavremenjeni su i tako su preslikani u slike toga šta roditelj očekuje da njegovo dijete bude. U toku proba smo svi zajedno ovim likovima dodali još jedan autentičan sloj ličnih priča iz djetinjstva i tako smo se donekle udaljili od Andersena, što na kraju savremeni pristup i dramaturgija pozorišta za djecu nekad zahtijevaju – rekla je Matejić.

U predstavi igraju Nevena Penava, Jelena Simić, Ognjen Sekulić, Anđelija Rondović, Miloš Kašćelan, Lara Dragović, Stefan Vuković/Goran Slavić, Una Lučić, Milo Perović i Itana Dragojević.

Reprizno igranje zakazano je za 14. maj, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a.

Izvor: Pobjeda
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor