Search
Close this search box.

Sumnjive privatizacije ugasile obećana radna mjesta

Odgovor na pitanje da li su određeni investitori zloupotrijebili sredstva za izgradnju proizvodnih pogona na sjeveru Crne Gore, među kojima je fabrika u Brezojivicama kod Plava, javnost, uglavnom, nikada nije dobila. I pored značajnih investicionih ulaganja u pogone protivgradnih raketa koji su krajem osamdesetih godina prošlog vijeka instalirani u mjestu Brezojevica nedaleko od Plava, ta fabrika nikada nije proradila iako su radovi za pokretanje proizvodnje bili dovedeni do kraja, a brojnim mještanima obećano da će moći da obezbjeđuju egzistenciju radeći u ovom preduzeću. Međutim, fabrička imovina je ubrzo nakon montiranja netragom nestala, što potvrđuje i poslanik DF-a Milun Zogović ističući da ostaci fabrike svjedoče o tome koliko je država poslednjih decenija vodila računa o razvoju sjevera Crne Gore.

    DEVASTIRANA FABRIKA U BREZOJEVICI/ D.J.

Na području sjevera Crne Gore decenijama ništa nije rađeno da se otvaraju proizvodni pogoni za lokalno stanovništvo. Naprotiv, sve je rađeno da se narod, pritisnut težinom života, iseli sa ovih prostora. Svjedoci smo neuspjelih privatizacija brojnih fabrika, dok pojedine, kao ova u Brezojevicama, i pored značajnih ulaganja u njihovu izgradnju, nikada nijesu proradile. Da stvar bude još pogubnija, nikada niko nije odgovarao za ovakve stvari koje su pratile brojne malverzacije i nezakonite radnje, a fabrika protivgradnih raketa u Brezojevicama je tipičan primjer pljačkaške privatizacije u Crnoj Gori – ističe Zogović.

Pogoni su napravljeni na zadružnoj imovini, pored puta koji od Murina vodi prema Plavu, kao sastavni dio podgoričke Fabrike “19. decembar” koja se godinama uspješno bavila proizvodnjom protivgradnih raketa i hemikalija. Pomenuta podgorička fabrika, kao državno vlasništvo, svečano je puštena u rad 1980. godine. U nastojanjima da proširi asortiman svojih proizvoda, ova kompanija je odlučila da u Brezojevicama izgradi pogon za proizvodnju pomorskih signalnih raketa. Nakon opsežnih pripremnih radova i pozamašnih investicionih ulaganja, na velikom poligonu su 1987. godine izgrađena moderna postrojenja. Nakon toga brojni mještani su upućeni u Podgoricu kako bi se u tamošnjoj fabrici “19. decembar” obučili za rad u pogonima kod Plava koji su u potpunosti bili opremljeni za početak proizvodnje. Međutim, fabrika u Brezojevicama nikada nije proradila. Matična fabrika u Podgorici, kao i pogoni kod Plava, u međuvremenu su prešli u vlasništvo kompanije “Vatrostalna” na čiji je predlog 2006. godine uveden stečaj. Podaci ukazuju da ovo preduzeće više ne postoji, a zvanično se po istraživanjima MANS-a, i ne zna šta je sa njegovom imovinom.

Zogović ističe da je krajnje vrijeme da tužilaštvo, radi utvrđivanja odgovornosti, konačno krene u proceduru na osnovu koje bi se ispitalo šta se desilo sa pomenutom fabrikom.

Narod ovoga kraja se svojevremeno radovao otvaranju fabrike, uvjereni da će u njoj zarađivati parče hljeba. Međutim, fabrika je napuštena, a međuvremenu vandali su odnijeli fabričku imovinu, a da niko nije pokušao da to spriječi. Zato je krajnje vrijeme da nadležni pravosudni organi preispitaju sva dešavanja u vezi sa fabrikom u Brezojevicama i procesuira ju lica koja su kumovala ovakvom stanju – poručio je Zogović.

Iz lokalne uprave u Plavu su ponovili da su u više navrata pokušavali da posreduju da se poligon i fabrički objekti u Brezojevicama stave u odgovarajuću funkciju. Međutim, kako su naveli, ti pokušaji su ostali bezuspješni, s obzirom na to da se radi o imovini koja se nalazi u privatniom vlasništvu.

Pokušavali smo da pomognemo da se na mjestu zamišljene fabrike u Brezojevicama organizuje neki vid proizvodnje. Međutim, u tome nijesmo uspjeli jer se radi o imovini koja se vodi na nekadašnju privatnu firmu “Vatrostalna” iz Podgorice. Pored toga, pojedini mještani su u međuvremenu uspjeli da dio tamošnjeg zemljišta koje je bilo upisano na nekadašnju poljoprivredni zadrugu povrate u svoje vlasništvo, tako da smo ostali nemoćni. Takođe, bili smo nemoćni da damo doprinos očuvanju raspoložive imovine – istakli su iz lokalne uprave.

 

Izvor:Dan, Darko Jovović

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor