Sumira se šteta nakon nevremena: Trebaće mjeseci za sanaciju, u Beranama klizište i dalje prijeti jednom domaćinstu

U nekoliko opština na sjeveru formirane su komisije za procjenu pričinjene štete, pa će tek nakon obilaska terena biti poznat i konačan saldo nepogodaSlužbe zaštite i spašavanja prethodnih dana imale su „pune ruke posla”. Jako nevrijeme i serija ciklona koja je pogodila našu državu, opštinama na sjeveru donijelo je bujice i poplave. Oštećeni su brojni putni pravci, imanja, a u pojedinim mjestima kuće su i dalje ugrožene.

Kako su nam kazali vatrogasci, danas se radi na saniranju šteta. Formirane su i komisije koje za procjenu pričinjene štete, pa će tek nakon obilaska terena biti poznat konačan saldo nepogoda.

U Gusinju je bilo alarmantno, bujice su nosile sve pred sobom, zatrpavale puteve, ugrožavale kuće. Pričinjena je ogromna šteta, a za sanaciju će, kako je za Portal Analitika kazao rukovodilac Službe zaštite i spašavanja Sead Radončić, trebati mjeseci.“Pričinjena je ogromna šteta na poljoprivrednim gazdinstvima kao i putnoj infrastrukturi. Rijeke su se povukle u korita, ali ostale su posljedice poplava i bujica. Ono što se odnosi na hitne intervencije Opština Gusinje je izašla u susret građanima, međutim za saniranje štete Opština ne može sama da pokrije troškove“, kazao nam je Radončić.

Ističe da su uspjeli da saniraju dio oštećenih putevi, pa su oni prema selima sad prohodni. Kaže i da ih je spasio snijeg.

“Trenutno ima oko 40 cm snijega i da nije presniježilo i prekinulo kišu, situacija bi bila još gora. Opštinu Gusinje posjetio je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović i državni sekretar Admir Šahmanović. Tom prilikom sa predsjednicom Opštine Anelom Čekić obišli su lokacije na kojima su rijeke pričinile štetu i obećali su pomoć Vlade”, kazao je Radončić.Dodao je i da su ovo treće poplave ove sezone, a da je pomoć Vlade prethodnih puta izostala.

Klizište u Beranama prijeti kući

I baranski vatrogasci prethodnih dana imali su brojne intervencije. Sada, kako kažu, nakon prijava građana, uklanjaju odrone. U mjestu Bioče, zbog klizišta, ugroženo je jedno domaćinstvo.“Sanirano je sve, jedino klizište prijeti t kući i tu je trenutno nemoguće intervenisati bilo šta. Riječ je o naseljenom objektu, ekipe prate, ali što se tiče Službe zaštite i spašavanja nemoguće je intervenisati, jer treba da se radi potporni zid, da uđe mehanizacija u rijeku, pa da se to uradi, u pitanju je privatna kuća i zemljište”, kazao nam je komandir Službe zaštite i spašavanja Berane, Mikica Korać.Potvrdio je da je formirana komisija koja procjenjuje štetu, pa će se tek nakon što dobiju sve prijave i ekipe izađu na teren znati tačne posljedice nevremena.

U Bijelom Polju saniraju odrone

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bijelo Polje, kako ističe komandir Milonja Rakonjac, prethodnih dana imali su oko četrdesetak intervencija.“Imali smo priličan broj intervencija, kao što je crpljenje vode, te pomoć građanima na razne načine. Pored toga bilo je dosta intervencija koje je obavio Sekretarijat za saobraćaj na raščišćavanju puteva. Prvog dana je bilo je ugroženih kuća, sada je situacija pod kontrolom”, kazao je Rakonjac.Od građana, kako ističe, dobijaju pozive za sanaciju odrona.

“Odrona ima na putevima, ali kada dobijemo prijave to odmah uspješno lokalizujemo, tako da je za sada sve pod kontrolom. Odmah po dojavi izlazi mašina i to sanira, za sada nema nekih većih zastoja. Formiran je Centar za elemantarne nepogode, građani podnose prijave, pa će se procjenjivati šteta”, kazao nam je Rakonjac.

Na Žabljaku snijeg oko metar, čiste se putevi

U gradu pod Durmitorom na sniježene padavine su navikli i spremno su dočekali prvi ozbiljniji ovogodišnji snijeg. Pripadnici žabljačke Službe zaštite i spašavanja nijesu imali intervencija kada je riječ o dostavi hrane i ljekova uz upotrebu motornih sanki.

“Situacija je redovna, snijega ima oko jedan metar. Grad je očišćen i postepeno se čiste okolna sela. Stanje je za sada redovno, osim nesreće koja se juče dogodila”, kazao nam je komandir Službe zaštite i spašavanja Žabljak, Drago Popović.

Niži vodostaj Vezičnice i Ćehotine

I u Pljevljima se situacija nakon nevremena normalizuje. Rijeke Ćehotina i Vezičnica povukle su se u korita.“Snijeg u gradu je oko 25 centimetara, za sada nemamo poziva za intervenciju. Ostale su u nekim nižim kotama formirane bare, ali od toga nema opasnosti. Nema nikakvih problema, rijeke su u koritima. Jedino se može desiti da dođe do problema u slučaju naglog topljenja snijega”, kazao je za Portal Analitika komandir Službe zaštite i spašavanja, Goran Čavić.

Izvor:Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor