Search
Close this search box.

Stopa nezaposlenosti Romkinja u Crnoj Gori 40 odsto

Stopa nezaposlenih je i dalje na visokom nivou, posebno među ženama – udio žena u ukupnom broju nezaposlenih Roma i Egipćana koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore iznosi 40 odsto, navedeno je u istraživanju NVO CEPROG.

NVO CEPROG, kako je saopšteno, u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore, je u prethodnom periodu realizovala Istraživanje Procjena potreba romske i egipćanske populacije Crne Gore u doba COVID 19 u cilju povećanja stepena obrazovanja i lakšeg zapošljenja odnosno samozapošljenja. Kako su naveli iz NVO, ohrabruje podatak da se preko 80 odsto ispitanika izjasnilo da želi da prođe obuke kako bi lakše došli do zaposljenja odnosno samozaposljenja.

Istraživanje je sprovedeno u šest gradova Crne Gore, Podgorica, Nikšić, Berane, Bijelo Polje, Bar i Tivat,. Projekat je podržan na konkursu za 2021. godinu od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

“Ohrabruje podatak da se preko 80 odsto ispitanika izjasnilo da želi da prođe obuke kako bi lakše došli do zaposljenja odnosno samozaposljenja. Ispitanici su dali odgovore na pažljivo formulisana pitanja koji će biti inputi za dalji rad na unapređenju položaju Roma i Egipćana u društvu. Istraživanje je u fazi pripreme za štampu i će biće objavljeno u narednom periodu i dostupno javnosti”, naveli su iz NVO.

Crna Gora se kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, kako se navodi, obavezala da obezbijedi ostvarivanje manjinskih prava i sloboda u skladu sa pravnom tekovinom EU, posebno u dijelu koji se odnosi na socijalno uključivanje marginalizovanih manjinskih zajednica – Roma i Egipćana.

“Uprkos naporima koje je Crna Gora do sada uložila, postignuti rezultati su još uvijek vrlo ograničeni. Zvanični podaci, koji su sadržani u Strategiji za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016 – 2020 pokazuju da su uslovi života Roma i Egipćana u Crnoj Gori znatno ispod prosjeka koji važi za opštu populaciju. Životni vijek Roma i Egipćana je u prosjeku 20 godina kraći u odnosu na većinsko stanovništvo. Najveći broj pripadnika/ca ove zajednice (oko 77odsto) živi u segregiranim naseljima, u opštinama Podgorica (57 odsto), Nikšić (11 odsto) i Berane (devet odsto). U neuslovnim objektima živi čak oko 60odsto domaćinstava. Stopa nezaposlenih je i dalje na visokom nivou, posebno među ženama – udio žena u ukupnom broju nezaposlenih Roma i Egipćana koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore iznosi 40 odsto”, zaključuju iz NVO CEPROG.

izvor: CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor