Što raditi kad vam zaledi ručna kočnica i auto neće ni da mrdne

Hladnoća tokom zime stvara brojne probleme za vozače, a jedan od njih je i da prilikom niskih temperatura može da zaledi ručna kočnica. Taj problem se manifestuje tako što automobil neće ni da mrdne, ni naprijed ni nazad.

Ponekad će se zamrznuti sajla ručne kočnice, a može se zalediti i mehanizam na točkovima, odnosno kočioni sistem – zavisno od modela na nekim automobilima su to kočione pločice i diskovi, a negdje pakne i doboš.

Zamrzavanje ručne kočnice može se osjetiti i još ako ako vratite ručicu kočnicu bez većeg otpora, odnosno ako osjetite da je napetost u ručici kočnice popustila.

Tada prvo pokušajte da krenete vozilom lagano (ali dosta lagano), naprijed – nazad. Po nekoliko centimetara – da ne oštetite kočioni sistem. Ponovite to nekoliko puta.

Ako to ne „upali“, pokušajte nekoliko puta zaredom da podižete i spuštate ručnu kočnicu. Ako ni to ne pomogne, i samo ako ste vični, nekim tvrdim predmetom možete i da udarite par puta u doboš.

Kako piše Revija HAK, ukoliko kočnica ne otpusti, pronađite produžni kabl i na njega spojite fen za kosu. Usmjerite topli vazduh u točkove koje drži kočnica i to bi trebalo da bude dovoljno da ona otpusti ledeni stisak.

izvor: pobjeda.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor