Stara garderoba sve veći ekološki problem

Količina upotrebljivanog tekstila izvezenog iz Evropske unije utrostručila se u posljednje dvije decenije, izazivajući sve veći problem kao otpad, navodi se u izvještaju Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

Budući da Evropa ima ograničene kapacitete za recikliranje, veliki dio odbačene i donirane odjeće izvozi se u Afriku i Aziju, navodi se u izvještaju.

„Uobičajena je percepcija javnosti da su donacije polovne garderobe uvijek korisne u tim regionima, ali to ne odražava stvarnost“, napisali su stručnjaci za životnu sredinu u izvještaju.

Oko 550.000 tekstila izvezeno je 2000. godine, a u 2019. godini skoro 1,7 miliona tona.

„Tekstil prvenstveno ide za ponovnu upotrebu jer postoji potražnja za jeftinom, polovnom iz Evrope. Ono što nije prikladno za ponovnu upotrebu uglavnom završava na otvorenim deponijama“, izvestila je agencija za životnu sredinu.

U 2019. godini 46 odsto polovne odjeće završilo je u afričkim zemljama. Iste godine, 41 odsto korišćenog tekstila stiglo je u Aziju, gdje je sortirano i obrađeno.

Većina je korišćena kao tkanina ili materijal za punjenje u industriji ili je poslata u druge azijske zemlje na recikliranje ili u Afriku radi ponovne upotrebe, navodi se u izvještaju.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor