Search
Close this search box.

Srndać uginuo od stresa zbog napada pasa lutalica

Povrijeđeni srndać, koji je pronađen u selu Bliškova, uginuo je od posledica stresa zbog napada pasa lutalica, a nije upucan vatrenim oružjem, pokazala je obdukcija koju je uradio dr Darko Cvijović u veterinarskoj ambulanti,,Bijelo Polje”. Kako je za “Dan” kazao Rade Radović, upravnik bjelopoljskog lovišta, u Lovačkoj organizaciji ,,Bijelo Polje” na taj način su razriješene dileme da je neko srnu ustrijelio i ostavio na milost i nemilost.

– Mi smo obaviješteni od strane službenika Centra bezbjednosti da je pronađen srndać i da je dopremeljen u veterinarsku ambulantu,,Grandov”. Odmah smo stigli na lice mjesta, gdje je ustanovljeno da je srndać živ, ali da je u veoma lošem stanju i da mu mora biti ukazana sva neophodna pomoć. U veterinarskoj ustanovi “Grandov” rekli su nam da je za dalje liječenje neophodan rendgenski snimak, koji se može obaviti samo u Podgorici – kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, uspostavljen je kontakt sa Lovačkom organizacijom Podgorica, odakle su dobili obavještenje da, s obzirom na to da je vikend, nije moguće hitno reagovati.

– Kako bismo sačuvali srndaća, uz terapiju koju je dobio nakon pregleda, odlučili smo da ga, do transporta u Podgoricu, smjestimo u razervat za životinje koji imaju Baošići u selu Grančarevo. Na to smo se odlučili kako bi se smanjio stres kod srndaća i da bi bio sa ostalim životinjama. Nažalost, srndać je u toku noći uginuo, što smo prijavili regularno i zatražili da se obavi obdukcija, kako bi bio ustanovljen uzrok uginuća – objasnio je Radović.

Životinja pronađena u lokvi krvi

Srndać je u selu Bliškova pronađen s vidnim povredama. Povrijeđenu životinju je u potoku pored puta pronašao mještanin Žarko Kljajević. Transport do veterinarske stanice obezbijedio je Mile Vuković. Njegov sin Jovan Vuković ispričao je da je srndaća zatekao u lokvi krvi, nakon čega je prevezao do veterinarske stanice. Odmah po pozivu u slučaj su se uključili službenici Centra bezbjednosti u Bijelom Polju, koji su o svemu obavijestili i Osnovno državno tužilaštvo.

-Naložili smo da ovlašćeni službenici policije preduzmu mjere i radnje u rasvjetljavanju ovog slučaja, saopšteno je iz ODT.

Kako je istakao, nakon obdukcije su od dr Cvijovića dobili obavještenje da je utvrđeno da je srndać uginuo od povreda nogu, ali i drugih povreda zadobijenih, najvjerovatnije, od ugriza pasa lutalica.

– Te povrede kod srndaća, ali i prisustvo pasa lutalica i njihovi ugrizi, kako su nam saopštili u veterinarskoj ambulanti “Bijelo Polje”, prouzrokovali su stres i životinja je doživjela infarkt pluća i srca. Doktor Cvijović je isključio svaku mogućnost da je srndać povrijeđen vatrenim oružjem- kazao je Radović, dodajući da je srndać slomio noge najvjerovatnije padom s neke litice.

On je apelovao na sugrađane, posebno na lovce, kad pronađu bolesnu ili ranjenu životinju, da je sami na svoju inicijativu ne iznose iz njihovog prirodnog okruženja.

– Treba odmah da obavijeste Lovačku organizaciju ili lovočuvara, ili policiju, kako bismo na taj način spriječili ovakve pojave i štetne posledice po životinje – kazao je Radović.

izvor: dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor