Spriječen krivolov u rejonu Vranjine

Služba zaštite u Nacionalnom parku Skadarsko jezero u rejonu Vranjine zaplijenila je plovilo koje je bilo opremljeno za izlov ribe sa strujom, a osoba koja se nalazila na plovinu uspjela je da pobjegne. Kako napominju u NP, službenici su prepoznali to lice i ono će biti predato nadležnim organima na dalje procesuiranje

Kako navode u saopštenju, detaljnim pregledom terena i zajedničkim djelovanjem sa Službom kontrole i monitoringa i Plovnom policijom, u rejonu Vranjine uočeno je plovilo na pristanu, sa opremom za izlov ribe putem struje. Lice koje se nalazilo na plovilu se dalo u bjekstvo u nepoznatom pravcu.

„Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore ulaže maksimum napora da u saradnji sa svim nadležnim subjektima na najefikasniji način suzbije nezakonite radnje svih onih koji ne poštuju zakon i propisane norme. U tom pravcu, očekujemo i snažniju podršku građana posebno lokalnih zajednica sa prostora zaštićenih područja, kako bi zajedničkim aktivnostima čuvali vrijednosti Nacionalnog parka“, kazao je direktor JPNPCG Vladimir Martinović.

Podsjećaju da je u toku ribolovni zabran na sve vrste riba i vodenih organizama osim jegulje, koji je počeo 15. marta i traje do 15. maja. Izlovljavanje ribe tokom ovog perioda krivično je djelo.

„Ovo je vrijeme kada se ciprinidne (toplovodne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije djelove jezera obrasle trskom i bujnom vegetacijom, te ih je potrebno zaštititi od lova i omogućiti neometano obavljanje mrijesta“, napominju u NP.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore pokrenulo je i kampanju „Stop krivolovu“ sa ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja ribljeg fonda i biodiverziteta NP Skadarsko jezero.

„Apelujemo na sve građane da prijave nepravilnosti koje primijetite u parku na broj 067/000-825. Vanpijačnu i nelegalnu prodaju ribe možete prijaviti Komunalnoj policiji na broj 067 002 005“, stoji u pozivu NPCG.

Izvor: RTCG
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor