SO Bijelo Polje usvojila rebalans budžeta: Opozicija tvrdi da je razlog zapošljavanje kadrova BS i SDP

Kako Dan saznaje, sjednica danas nije nastavljena jer su odbornici DPS-a i njihovi kolaicioni partneri zauzeti dolaskom u posjetu Bijelom Polju njihovog predsjedničkog kandidata Mila ĐukanovićaNije dugo trajala danas sjednica Skupštine opštine na kojoj su odbornici po usvojenom redu trebalo da raspravljaju o 22 tačke dnevnog reda. Odrađena je samo prva, o rebalansu budžeta za ovu godinu, za koju je glasalo 19 odbornika vlasti (DPS, BS, SD, SDP) a protiv bilo deset prisutnih odbornika opozicije.

– Sjednicu smo nakon što je usvojena prva tačka dnevnog reda, shodno dogovoru sa Kolegijuma prekinuli zbog privatnih i poslovnih obaveza pojedinih odbornika, i odložili za srijedu u 10 sati – kazao je Ernad Suljević, predsjednik SO Bijelo Polje.

Kako Dan saznaje, sjednica danas nije nastavljena jer su odbornici DPS-a i njihovi kolaicioni partneri zauzeti dolaskom u posjetu Bijelom Polju njihovog predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića, dok utorak nije bio moguć za održavanje, jer, kako je kazao predsjednik kluba odbornika DF-a Vaso Obradović, profesori koi su predstavnici naroda, moraju prisustvovati nastavi i zaključiti ocjene.

Kako je navela Alida Nuhodžić, sekretar Sekretarijata za finansije, zakonski osnov za odluku o izmjenama i dopunama odluke o opštinskom budžetu sadržan je u Zakonu o finansiranju lokalne uprave.

– Propisano je da ukoliko dođe do izmjena unutrašnje organizacije može se pripremiti izmjena budžeta. S obzirom da je izvršena unutrašnja reorganizacija pojedinih organizacionih jedinica, samim tim je bilo neophodno izvršiti preraspodjelu budžetskih pozicija između njih. Ovo je tzv. tehnički rebalans budžeta koji je, kako je i bio planiran za ovu godinu, ostao u istom iznosu od 16.113.000 eura. Na rebalans je pozitivno mišljenje dalo i Ministarstvo finansija.

Prema njenim riječima, promijenjen je djelokrug poslova Službe za zajedničke poslove i obrazovana Uprava za logistiku, zaštitu i održavanje, a Sekretarijat za preduzetništvo i ekonomski razvoj podijeljen je na Sekretarijat za preduzetništvo i Sekretarijat za poljoprivredu.

– U narednom periodu će biti predložen suštinski rebalans, prije svega u vidu korekcije zarada stupanjem na snagu novog Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa – zaključila je Nuhodžić.

 Namjere DPS-a se ogledaju u ovoj podjeli na više sekretarijata, radi zadovoljenja njihovih koalicionih dogovora. Sve to će se kasnije nastaviti zapošljavanjem novih ljudi odraziti na budžet. Sve je ovo posljedica političkog inženjeringa DPS-a i njihovog dogovaranja sa svojim satelitima kako bi vršili vlast – kazao je Vaso Obradović, predsjednik kluba DF-a.

On je dodao da očekuje da će lokalna vlast u Bijelom Polju biti vrlo brzo promijenjena.

– Svjesne su kolege koje trenutno vrše vlast da je ovo sve neodrživo jer su za četiri hiljade birača na ovom prvom predsjedničkom krugu pali u odnosu na ranije stanje. Većina više nije jasno definisana. Vrlo će brzo doći do prekompozicije vlasti u našem gradu – naglasio je Obradović.

Namjera DPS i njihovih satelita je da ovim rebalansom zadovolje potrebe onih koje su morali da bi vršili vlast prime pod svoje okrilje, kazao je Marko Ljujić, predsjednik kluba Demokrata.

 Kako bi koalicioni partneri DPS-a bili u vlasti. To su predstavnici Bošnjačke stranke i SDP.Ipak, kad dođe na red suštinsko povećanje budžeta, to će se debelo odraziti na finansije lokalne uprave. Tu će biti mnogo novozaposlenih – kazao je Ljujić.

Andrija Delić u ime Pokreta Evropa sad naglasio je da je rebalans u osnovi zadovoljenjenje apetita koalicionih partnera DPS-a.

– Cilj je da prime nove ljude iz tih partija i sve ovo neće dobro donijeti građana. Mi smo za budžet kazali da nije razvojni već potrošački – kazao je Delić, dodajući da trenutno stanje neće dugo trajati.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor