Skupština danas glasa o smjeni Danijele Đurović nakon sastanka pobjednika 30. avgusta

Iz SNP, čiji je Đurović istaknuti funkcioner, pozivali su prethodnih dana predsjednik Vladimir Joković, šef poslaničkog Kluba Dragan Ivanović i drugi, da predsjednicu Skupštine ne treba smijeniti jer je, kako su kazali „izvanredno obavljala svoj posao“

Na dnevnom redu Skupštine Crne Gore danas bi trebalo da se nađe inicijativa za smjenu predsjednice parlamenta Danijele Đurović.

Inicijativu su podnijeli poslanici iz Demokratskog fronta, DF-PzP, Demokratske Crne Gore, Demosa, Prave i Ujedinjene Crne Gore.

Očekuje se, međutim, da prije današnje sjednice Skupštine bude održan sastanak predstavnika partija koje su nakon izbora 2020. godine formirale skupštinsku većinu, radi eventualnog dogovora o rješavanju političke situacije u zemlji.

Sastanak se organizuje na inicijativu Demokratskog fronta.

Početak sjednice Skupštine zakazan je za 12 sati, a sastanak predstavnika stranaka sat ranije.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP), čiji je Đurović istaknuti funkcioner, pozivali su prethodnih dana predsjednik Vladimir Joković, šef poslaničkog Kluba Dragan Ivanović i drugi, da predsjednicu Skupštine ne treba smijeniti jer je, kako su kazali „izvanredno obavljala svoj posao“, kao i da bi njena smjena poremetila odnose unutar većine od 30. avgusta.

U obrazloženju inicijative za smjenu Đurović se podsjeća da je osnovna obaveza predsjednka Skupštine da dosledno sprovodi norme koje propisuju Ustav, zakon i parlamentarni Poslovnik.

Ocjenjuje se da je predsjedavanje Đurović obilježilo kontinuirano kršenje akata kojima se uređuje način funkcionisanja Skupštine.

„Nedopustivo je da onaj ko je zadužen da se stara o doslednom sprovođenju procedura u najvišem

zakonodavnom domu, krši iste, sprovodi anarhiju, onemogućava započeti dljalog o deblokadi instituclja u pravosuđu , tužilaštvu i izradi izbornog zakonodavstva, direktno ugrožavajući evropski put Crne Gore“, kaže se u predlogu.

Podsjeća se da je Đurović na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost svojimm glasom presudno uticala da se smijeni prethodni načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore.

Đurović je ranije kazala da od njene smjene, o kojoj bi trebalo da se glasa u petak, niko ne bi profitirao.

„Sve dok ne bude definisana nova parlamentarna većina, ne smijemo dozvoliti da Skupština ne funkcioniše u punom kapacitetu“, kazala je Đurović.

izvor: beraneonline

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor