Skandalozno: Mijenjali konkurs da bi se vratio kadar DPS-a na rukovodeću poziciju

Postavlja se pitanje čemu Zavod za zapošljavanje kad imamo partije koje to “mnogo bolje rade”, kazala je Vukićević za list Dan

U Domu starih “Grabovac” u Risnu uveliko se navodno priprema teren da se na poziciju direktora vrati nekadašnji čelnik te ustanove, kadar Demokratske partije socijalista (DPS) Srđan Dragomanović, a kako bi se u tome uspjelo, sabotirana je kandidatura Anke Vukićević i to izmjenama konkursa na sajtu Zavoda za zapošljavanje. Prema saznanjima “Dana” Anka Vukićević, nekadašnja poslanica i sekretarka u Ministarstvu zdravlja, već je obaviještena da joj je dokumentacija nepotpuna, iako je ona podnijela sve što se tražilo konkursom od 20. jula koji je dostupan na sajtu Zavoda za zapošljavanje.

Naime, u konkursu koji je objavljen 20. jula navodi se da se radi o ispravci konkursa za izbor direktora Doma starih od 18. jula koji ne postoji na sajtu Zavoda za zapošljavanje, što je lako provjeriti listanjem oglasa na sajtu. Ono što je dodatno problematično jeste to što je navodno izmijenjeni konkurs promijenjen samo u dijelu koji se tiče radnog vremena.” Vrši se ispravka konkursa koji je obljavljen u dnevnim listovima i sajtu ZZZCG dana 18.7.2022. godine, za radno mjesto, direktor/ica. Ispravka se vrši u dijelu radni raspored, gdje treba da stoji, prije podne, a ne dvokratno kako je greškom objavljeno. Sve ostalo u konkursu ostaje nepromijenjeno” – piše u izmijenjenom konkursu.

Međutim, samo nekoliko redova prije navedene rečenice u koloni “raspored radnog vremena” stoji “dvokratno”, odnosno izmjena ne postoji. Prema saznanjima “Dana”, Anka Vukićević je već diskvalifikovana jer joj “nedostaje jedan papir”, odnosno plan razvoja i upravljanja ustanovom, koji konkursom koji je dostupan na sajtu Zavoda nije ni tražen. U konkursu jasno stoji da su opšti uslovi za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima, organima državne i lokalne uprave: crnogorsko državljanstvo, punoljetstvo, zdravstvena sposobnost, propisani nivo kvalifikacije obrazovanja, položen stručni ispit za rad u državnim organima i neosuđivanost za krivično djelo koje kandidata čini nedostojnim za rad u državnom organu. U konkursu nigdje nije pomenuto dostavljanje plana razvoja ustanove, što je inače praksa za direktorske pozicije.

Svi zaćutali, strasti se smirile

”Šta se dešava sa konkursom za direktora Doma starih u Risnu juče nijesmo dobili informaciju od te ustanove, ali ni od Ministarstva rada i socijalnog staranja, Zavoda za zapošljavanje i Uprave za inspekcijske poslove. Niko od njih nije odgovorio na pitanja koja im je uputio list Dan, kako navode, u zajedničkom mejlu, kako bi izbjegli situaciju da se svi proglase nenadležni za odgovor”, naovdi ovaj list.

Dan podsjeća da je Dragomanović smijenjen uz velike tenzije i sukobe sa Upravnim odborom u kojem se klima u međuvremenu promijenila, pa se polako radi na tome da stari direktor bude vraćen. Iako su prije samo tri mjeseca pljuštale optužbe, krivične prijave, a Dragomanović članovima upravnog odbora zabranjivao ulazak u upravnu zgradu, ratne sjekire su u međuvremenu zakopane, a na prijave o pokušaju korupcije jednog od članova Upravnog odbora se zaboravilo.

Kako “Dan” saznaje, na konkurs za direktora su se javila četiri kandidata, a osim Vukićević u pitanju su aktuelna v.d. direktora Doma Aleksandra Docevska, bivši direktor Dragomanović i jedna radnica službe računovodstva. Vukićević je u izjavi za “Dan” potvrdila naša saznanja da je usmeno informisana da joj je dokumentacija nepotpuna, ali ne i u pisanoj formi.

”Tačno je da sam jedna od kandidatkinja koja se javila na oglas za izbor direktora Doma za stare u Risnu od 20. jula. Nezvanično sam informisana da sam odbijena zbog nepotpune dokumentacije. Predala sve traženo oglasom od 20. jula koji je bio ispravka nekog oglasa od 18. jula koji nije postojao ni tada, a ni danas na stranici Zavoda za zapošljavanje. Kad dobijem zvaničnu odluku reagovaću u skladu sa zakonskim mogućnostima ”– kaže Vukićević, navodeći da kada je zapošljavanje u pitanju ničim ne može biti iznenađena, piše Dan.

”Ni pravosnažne presude ne znače ništa. Znanje i struka se i dalje ne poštuju. Sve je unaprijed određeno. Onda se postavlja pitanje čemu Zavod za zapošljavanje kad imamo partije koje to “mnogo bolje rade” – pita se Vukićević.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor