Sjednica crnogorskog parlamenta zakazana za danas: Da li pada i ova Vlada?

Početak sjednice zakazan je za 11 sati

Poslanici crnogorskog parlamenta trebalo bi na današnjoj vanrednoj sjednici da se izjasne o prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Početak sjednice zakazan je za 11 sati.

Prijedlog je iniciralo 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske unije Albanaca.

– Vlada Crne Gore je imala prioritetni zadatak da stvori pretpostavke kako bi se, na temelju reformi pravosudnog sistema i jačanja vladavine prava, intenzivirao proces evropske integracije Crne Gore. Prioritet je bio konsolidovanje ekonomskih prilika u zemlji i reorganizovanje sistema zdravstvene zaštite u uslovima trajuće pandemije koronavirusa- navodi se u prijedlogu da se glasa o nepovjerenju Vladi.

U obrazloženju se ističe da je premijer Dritan Abazović, ignorišući stavove najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, uključujući Crnogorsku akademiju nauka umjetnosti, i istaknutih stručnjaka i organizacija civlinog društva, svjesno zanemarujući potencijalne posljedice takvog postupanja na ukupne prilike u Crnoj Gori, u prvi plan stavio pitanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Predlagači inicijative naglašavaju da ne spore potrebu da se to izuzetno osjetljivo pitanje riješi na način koji bi bio u potpunosti prilagođen pravnom sistemu Crne Gore, uz uvažavanje najboljih evropskih praksi u ovoj oblasti.

– Smatramo da je, zbog državno neodgovornog ponašanja Abazovića, koje za posljedicu ima podizanje tenzija u društvu i potencijalno nenadoknadivi gubitak vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz naše evropske agende, Vlada izgubila legitimet- piše u obrazloženju.

izvor: dan
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor