Search
Close this search box.

Sindikat Vodovoda Pljevlja: Menadžment i partijske igre uništili preduzeće

“Nakon niza apela, saopštenja, upozorenja radnika o katastrofalnoj situaciji u tom javnom preduzeću, doživjeli smo da predstavnici lokalne samouprave, nadležnog sekretarijata i menadžmenta firme, na čelu sa direktorom Čedom Gospićem javno bježe od odgovora, dok potajno planiraju ‘dobrovoljnu’ likvidaciju firme”

Sindikat opštinskog preduzeća Vodovod pozvao je predsjednika Opštine Pljevlja Igora Golubovića i predstavnike nadležnog sekretarijata da se aktivno uključe u rješavanje pitanja sudbine tog preduzeća i ne igraju se partijskih igrica sa menadžmentom i izvršnim direktorom preko leđa radnika.

“Nakon niza apela, saopštenja, upozorenja radnika DOO Vodovod o katastrofalnoj situaciji u tom javnom preduzeću, doživjeli smo da predstavnici lokalne samouprave, nadležnog sekretarijata i menadžmenta firme, na čelu sa direktorom Čedom Gospićem javno bježe od odgovora, dok potajno planiraju ‘dobrovoljnu’ likvidaciju firme. Kako drugačije objasniti ovo ponašanje menadžmenta, koji je u posljednjih šest godina upravljanja Vodovodom uništio preduzeće dovodeći ga pred samo gašenje”, navodi se u saopštenju dva od tri sindikata.

“Predstavnici menadžmenta su imali potpuno odriješene ruke da u Vodovodu rade šta požele, ali su umjesto popravljanja stanja, uvećali dug Vodovoda za oko milion eura, a istovremeno su povećavali cijene usluga vodosnabdijevanja nekoliko puta, podigli kredit i isplatili otpremnine za sedam radnika, koje su brutalno izbacili na ulicu, dok su na njihova mjesta doveli mnogo više partijski podobnih i nezakonito smanjivali plate nekoliko godina”, dodaju u saopštenju.

Pitaju se kako je moguće da i pored te činjenice preduzeće ima ogromne dugove prema dobavljačima za poreze i doprinose i dugove za električnu energiju.

“Obavještavamo menadžment da od planirane ‘dobrovoljne likvidacije’ nema ništa, jer je Vodovod firma koja obavlja djelatnosti koje su u javnom interesu grada, i kao takva firma ne može biti likvidirana, jer ne postoji drugo preduzeće koje se bavi uslugama vodosnabdijevanja”, piše u saopštenju.

“Prosto je nevjerovatno da se javno ne oglašava niko iz lokalne samouprave, niko iz nadležnog sekretarijata, dok istovremeno Vodovod stoji blokiran nekoliko mjeseci bez odbora direktora, ne donose se odluke i dokumenta od krucijalnog značaja za sudbinu firme i radnika, a menadžment izvodi pravne vratolomije pokušavajući da smijeni članove odbora direktora koji im nisu lojalni. Sve to rade u periodu kada treba da se donese sanacioni plan, kojim nas je obavezala Poreska uprava prilikom posljednje deblokade računa, kako bi firma na neki način pokušala da izađe iz teške situacije”, dodaju u saopštenju.

Predstavnik trećeg, Nezavisnog sindikata i član Odbora direktora Vodovoda Hilmo Čuturić kazao je da je Odbor direktora blokiran i ne funkcioniše od posljednje sjednicea održane u decembru. Na toj sjednici ističe on nije usvojen program rada za 2021. godinu a predsjednik Odbora direktora nije dozvolio raspravu o sancionom planu koji je donijela komisija čiji je on bio član.

“Ovaj plan je mogao, da je bio odmah razmatran, možda i poboljšan radom svih stručnih službi i predstavnika osnivača zaustaviti finansijski kolaps koji je sada eskalirao blokadom računa društva. Sa predstavnicima odbora sam pokušao u cilju zaštite interesa društva i svih članova sindikata, zakazati hitnu sjednicu i obavijestili smo pisanim putem predstavnike osnivača i predsjednika Opštine Pljevlja. Međutim, imajući u vidu da nema reakcije od nadležnih, očigledno je da će doći do pogoršanja u smislu funcionisanja društva, što lako može značiti kašnjenje zarada”, kazao je Čuturić.

“Ovo je bio jedini interes mog djelovanja u ovom periodu, i to sam radio vrlo profesionalno i uskladu sa ovlaštenjima društva i Poslovnikom o radu. Umjesto reakcije i sazivanja sjednice i izrade plana sanacije koji bi bio spas za sve zaposlene, dio menadžmenta u saradnji sa predsjednikom Nezavisnog sindikata započeo je proceduru mog razrješenja. Možda je i vrijeme da neko drugi pokuša više, ali miješanje dijela rukovodilaca u rad sindikalne organizacije i glasanje telefonskim putem kada se radnicima apsolutno suprotno od činjenica saopštava stanje, u domen je prevare”, rekao je Čuturić.

Sve to, ističe Čuturić, doživljava kao kao vrstu pritiska na njega i njegov rad u Odboru, “čiji sam član dok me Skupština opštine Pljevlja ne razriješi”.

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor