Search
Close this search box.

Šehović: Utvrditi istinu o postupanjima policije na Cetinju 4. i 5. septembra, odgovorne u skladu sa zakonom sankcionisati

Socijaldemokrate danas u skupštinsku proceduru daju predlog odluke o otvaranju Parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora, radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine. Odbor bi, prema predlogu Socijaldemokrata, posao trebalo da završi za 90 dana, uz moguće kraće produženje. To je danas na pres konferenciji saopštio predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović, saopšteno je iz SD-a.

Kako je istakao, očekuje podršku Parlamenta, koja je od dijela partija i ranije najavljena.

„Petog septembra imali smo ničim izazvani pravi desant na Cetinje, koji do dana današnjeg nije na adekvatan način istražen. Interes javnosti je da zna ko je dao nalog da se bez ikakvog povoda nedužni građani zatrpavaju ogromnom količinom šok bombi, suzavca i gumenih metaka. Ko je zašto izmislio i objavio informaciju o tzv. bačenom Molotovljevom koktelu, koji je poslužio kao jedan od razloga za intervenciju. Ko je iz kabineta bivšeg premijera sebi dao za pravo da tu lažnu informaciju ovjavi na njegovom zvaničnom tviter nalogu. Posebno važno pitanje je da li je bilo nezakonite promjene u komandnom lancu tokom tih događaja, jer je ako jeste to klasičan čin izdaje, za koju bi neko morao da odgovara”, poručio je on.

Šehović je saopštio i da je : “Važno i da saznamo da li su pojedini istaknuti policijski funkcioneri, poput Petra Kneževića, koji su bili dio komandnog lanca, bili u dosluhu sa pojedinim kriminalnim grupama, kako je Knežević u snimku koji je čitava crnogorska javnost mogla čuti, tvrdio. Snimku koji je, podsjećamo, aktuelni premijer, a tadašnji koordinator svih službi bezbjednosti okarakterisao “kafanskim pričama””.

Šehović je istakao i druga otvorena pitanja.

“Imamo očigledno nasilje nad građanima i zastrašivanje privođenjem na informativne razgovore. Izostala je reakcija nadležnih i na činjenicu da su žrtve prekomjerne upotrebe policijske sile bile čak i osobe sa invaliditetom, stari i djeca, te da je, u određenom broju slučajeva, njihovo zdravlje bilo u velikoj mjeri ugroženo. Stiče se utisak da je glavni razlog za ne dovođenje do kraja istrage o postupanjima 4. i 5. septembra, to što je aktuelni premijer bio u vrijeme tih događaja potpredsjednik Vlade i koordinator svih službi bezbjednosti, a koji se, kako tada tako i danas, pomenutom akcijom ponosi”, ističe Šehović.

On je dodao i da je izostala reakcija nadležnih i na apele da se ispita po kojem osnovu su angažovane pojedine privatne firme, zahvaljujući kojima je na protivpravan način bagerima uništavana imovina građanki i građana okupljenih na Cetinju. Pri čemu je, kaže, aktuelni premijer, na pitanje nadoknade štete tim ljudima, konstatovao da oni to pravo nemaju.

“Vjerujemo da postoji sasvim dovoljno dokaza, posrednih i neposrednih, u vezi sa jednim od najvažnijih događaja u novoj crnogorskoj istoriji, i stoga sve one koji ne budu glasali za izvođenje na čistac petog septembra, smatramo nedobronamjernim prema Crnoj Gori i njenim građanima. Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi neko glasao protiv istrage i protiv utvrđivanja da li je 4. i 5. septembra sve urađeno po zakonu, te da li postoji politička i krivična odgovornost pojedinih lica, osim ukoliko ima zadnje namjere. Vidjećemo da li takvih u Parlamentu ima“, kazao je on.

Odbor bi, kako pojašnjavaju u saopštenju, imao predsjednika, zamjenika predsjednika i deset članova.

“Imao bi pet članova koji se biraju se na usaglašeni prijedlog klubova poslanika parlamentarne opozicije i to: dva iz Kluba poslanika Demokratskog fronta, jedan poslanik iz Kluba poslanika Pokreta za promjene, i dva poslanika iz Kluba poslanika Mir je naša nacija.

Zamjenik predsjednika i pet članova Odbora biraju se na usaglašeni prijedlog klubova poslanika parlamentarne većine i to: dva poslanika iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista, jedan poslanik iz Kluba poslanika Crno na bijelo, jedan poslanik iz Kluba poslanika Socijaldemokratske partije, jedan poslanik iz Kluba poslanika Socijalističke narodne partije i jedan poslanik iz Kluba poslanika Bošnjačke stranke. Predsjednik Odbora je iz Kluba poslanika Socijaldemokrata Crne Gore, a zamjenik predsjednika je iz Demokratske partije socijalista”, zaključuju u saopštenju.

izvor: antenam

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor