Search
Close this search box.

“Sankcije važan alat za borbu protiv korupcije na Z.Balkanu”

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs kazao je da je Zapadni Balkan dinamičan region koji je privlačan zemljama širom svijeta, naglašavajući da su SAD veoma jasno istakle želju da budu partner zemljama Zapadnog Balkana.

On je odgovarao na pitanje novinarke “The Pavlovic Today” o procjeni Stejt departmenta o ruskim i koneskim uticajima na Zapadni Balkan i koji su konkretni koraci koje SAD mogu preduzeti da im se suprotstave.

“Nema sumnje da je Zapadni Balkan dinamičan region koji je privlačan zemljama širom svijeta”, rekao je Prajs za “The Pavlovic Today”.

Prajs smatra da je to privlačno iz različitih razloga i za Kinu i za Rusiju

“Vjerujemo i to je poenta koju smo istakli, i javno i u našim privatnim angažmanima sa zemljama Zapadnog Balkana, da naši zajednički interesi i naše zajedničke vrijednosti čine predikat za odnos koji je na mnogo načina jedinstven. I različit od vizija odnosa koje bi Rusija i Kina imale za region”, naveo je Prajs.

“Dakle, bilo da je u pitanju razvoj događaja, da li je u pitanju bezbjednost, da li je u pitanju ekonomija, da li je u pitanju humanitarna pomoć, mi smo veoma jasno rekli našu želju da budemo partner zemljama Zapadnog Balkana. I implicitno a u nekim slučajevima eksplicitno je takođe bilo vrlo jasno da se partnerstvo koje donosimo razlikuje od odnosa za koje se čini da zemlje poput dvije koje ste pomenuli mogu ostvarivati u regionu“, navodi Prajs.

Nakon što su SAD stavile državnog tužioca u Bosni i Hercegovini Dianu Kajmaković na listu sancionisanih zvaničnika, Prajs je rekao da se može očekivati još akcija u zemljama Zapadnog Balkana.

“Jedan od naših ciljeva kada je Zapadni Balkan u pitanju je rad sa vladama i rad sa ljudima u regionu na ciljanju, uklanjanju i iskorijenjivanju korupcije. Sankcije  su jedan važan alat za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu”, naveo je Prajs.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor