Ruski projektil pogodio stambenu zgradu u Odesi, za sada 18 žrtava

128. je dan rata u Ukrajini.

08:38 Guverner: U Odesi poginulo 18 osoba, među njima je i dvoje djece

Dvoje djece nalazi se među 18 osoba koje su poginule u raketnom napadu na Odesu, objavio je regionalni guverner Maksim Marčenko.

„Kao rezultat noćnog raketnog napada strateškog aviona Tu-22 iz Crnog mora u okrugu Belgorod-Dnjestar u regiji Odesa, tri projektila X-22 pogodila su stambenu zgradu i rekreativni centar. Do 9 sati ujutro identifikovano je 18 žrtava, među kojima dvoje djece, a hospitalizovana je 31 osoba, među kojima je četvoro djece i jedna trudnica. Još 8 osoba je zatražilo ljekarsku pomoć. Iz ruševina je spašeno 8 osoba, među kojima i 3 djece. Radovi na spašavanju se nastavljaju“, objavio je Marčenko na Telegramu.

08:01 Ukrajina: Rusi su koristili Zmijsko ostrvo za praćenje Odese, Besarabije i Transnistrije

Sekretar ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu kaže da su ruske snage koristile Zmijsko ostrvo za radijsko izviđanje. Oleksij Danilov rekao je za Ukrajinsku pravdu da su Rusi koristili ostrvo za praćenje Odese, regije Besarabije i Transnistrije.

„Tamo su imali vrlo moćnu poziciju. Ovo je strateški važna pobjeda za Ukrajinu“, rekao je.

Kaže i da tvrdnje Rusije da su njene snage dobrovoljno napustile ostrvo nisu istinite. „Način na koji Ruska Federacija tumači događaje, da su ostrvo napustili kao navodni znak dobre volje, nije u skladu sa stvarnošću. Zapravo, odatle ih je istjerala naša teška artiljerija“, rekao je.

07:33 Projektil pogodio odmaralište u Odesi, tri osobe poginule

Ukrajinsko ministarstvo za hitne situacije je objavilo snimak odmarališta u regiji Odesa kojeg je noćas pogodio projektil. Pišu da su poginule najmanje tri osobe, uključujući i dijete. Jedna osoba je ranjena. Dvije zgrade odmarališta su djelimično urušene. Jedna je imala 4 sprata, druga 3.

07:26 Broj mrtvih u Odesi porastao na 17, mnogo je ranjenih

Broj poginulih od ruskih projektila koji su rano jutros pogodili devetospratnu stambenu zgradu i zgradu odmarališta u blizini ukrajinske crnomorske luke Odese porastao je na 17, dok su desetine građana ranjeni, saopštile su ukrajinske vlasti.

Jedan projektil pogodio je zgradu u gradu Bilhorod-Dnistrovskyi usmrtivši 14 ljudi, ranio ih je 30, a izazvao je i požar u prodavnici do zgrade, navedeno je saopštenju ukrajinskog ministarstva za hitne slučajeve.

Portparol regionalne administracije Sergej Bratčuk izjavio je za ukrajinsku državnu televiziju da je operacija spašavanja u toku jer su neki ljudi ostali zatrpani ispod ruševina zgrade. Još jedan projektil pogodio je odmaralište, rekao je Bratčuk, ubivši najmanje tri osobe, uključujući i dijete, te ranivši još jednu osobu.

07:14 Fotografije pogođene zgrade u Odesi

Ukrajinska služba za hitne situacije je objavila fotografije stambene zgrade u Odesi, u kojoj je poginulo najmanje 10 osoba.

07:05 Zelenski: Ukrajina sada izvozi električnu energiju Evropskoj uniji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je pokretanje prenosa električne energije u Rumunjsku početak procesa koji bi mogao pomoći Evropi da smanji svoju zavisnost o ruskim ugljenovodonicima.

Zelenskijev komentar u noćnoj videoporuci u četvrtak uslijedio je nakon objave premijera Denisa Šmihala da je izvoz započeo ranije tog dana, s količinom od 100 megavata, a četiri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Zelenski je ocijenio da je početak izvoza „još jedan značajan korak u našem kretanju prema Evropskoj uniji“.

„Zahvaljujući ukrajinskoj električnoj energiji, značajan dio ruskog plina koji koriste europski potrošači može se zamijeniti. To stoga nije samo pitanje zarade od izvoza za nas već pitanje sigurnosti za cijelu Evropu“, ustvrdio je Zelensk podsjetivši i na povezivanje Ukrajine sa zajedničkim energetskim sistemom EU.

07:00 Ruski projektil pogodio stambenu zgradu u Odesi

Ruski projektil je rano jutros pogodio višespratnu stambenu zgradu u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi usmrtivši najmanje deset osoba, izvijestio je lokalni zvaničnik.

„Broj mrtvih, kao rezultat udara na višespratnu zgradu, trenutno se popeo na deset“, objavio je portparol regionalne administracije Sergej Bratčuk na svom Telegram kanalu.

U ranijim izvještajima govorilo se o šestoro poginulih u noćnom incidentu, uključujući troje djece.

izvor: AntenaM

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor