Search
Close this search box.

Rusi prvi put napali Dnjepar i Luck, zauzeli Volnovahu

Nastavljena ruska ofanziva u Ukrajini, nakon što juče nije postignut napredak u pregovorima o prekidu vatre.

Foto: bbc.com
Foto: bbc.com
Prije 6 minuta – 07:55h

Proruski separatisti zauzeli su grad Volnovaha, sjeverno od Marijupolja, javljaju RIA Novosti, citirajući rusko ministarstvo odbrane.

Agencija Rojters ističe da je Volnovaha strateški važna kao sjeverna veza sa Marijupoljem.

Prije 6 minuta – 07:55h

Cijena ekonomskog oporavka i rekonstrukcije ratom razorene Ukrajine je “već ogromna”,a potrebna je i hitna pomoć dok se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja, izjavila je u četvrtak šefica Međunarodnog monetarnog fonda.

Prije 23 minuta – 07:38h

Visoki zvaničnik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) u opkoljenom ukrajinskom gradu Marijupolju opisao je mučne uslove u kojima je zarobljeno stanovništvo.

Prije 45 minuta – 07:16h

Sjedinjene Države su ocijenile da Ukrajini nije stvarno potrebno da ima borbene avione da se suprostavi ruskim napadima, već planiraju da joj pošalju više odbrambenih sistema zemlja-vazduh.

“Avioni – nije to najpotrebnije našim ukrajinskim partnerima u ovom trenutku”, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

“Kada analiziramo razaranje koje Kremlj pravi u regionima Ukrajine, to je uglavnom od raketa, projektila, artiljerijske vatre” ocijenio je on, i rekao da avioni nisu najbolji za eliminisanje takvog oružja.

Po Prajsu, ukrajinska vojska ima više eskadrila aviona sposobnih da lete.

On je rekao da je efikanost ruske flote brbenih aviona ograničena sistemima protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine na zemlji, bilo da se radi o većim raketama zemlja-vazduuh ili lakim prenosnim sistemima kao što su “Stingeri” koje su dali Amerikanci.

Rekao je da će SAD nastaviti da Ukrajini šalju raketne sisteme zemlja-vazduh.

SAD su u srijedu definitivno odbacile predlog Poljske da američkoj vojsci isporuči migove-29 da bi ih ona zatim predala Ukrajini, ocijenivši da je ponuda Varšave riskantna jer bi mogla da izazove eskalaciju s ruske strane i da dovede do direktnog sukoba Rusije s NATO-om.

Vašington nije potpuno isključio da neka zemlja NATO svojom “suverenom odlukom” isporuči lovačke avione Kijevu, rekao je portparol nagovještavajući da SAD nisu za to.

Prije 49 minuta – 07:12h

Na internetu su se i pojavili snimci jutrošnjeg granatiranja Dnjepra.

Prije 51 minut – 07:11h

BBC Ukrajina javlja kako je u Lucku napad bio usmjeren na aerodrom.

Pojavile su se i informacije da je ruski udar pogodio fabriku, jedinu u kojoj se popravljaju određeni motori borbenih aviona, prenosi Indeks.

BBC Ukrajina kaže da je Luck na popisu ključnih strateških mjesta koje želi zauzeti Rusija.

Prije 56 minuta – 07:06h

Ruska vojska napala je jutros Dnjepar i Luck, prvi put od početka invazije na Ukrajinu.

Vlasti su saopštile da je u vazdušnim napadima u Dnjepru stradala najmanje jedna osoba, dodavši da su napadi bili blizu obdaništa i stambene zgrade, prenosi Rojters.

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor