Search
Close this search box.

Rudnik uglja objasnio zašto angažuje vrtlare

Rudnik uglja Pljevlja oglasio sa saopštenjem povodom oglasa koji je kružio na društvenim mrežama o zapošljavanju vrtlara.

Navode da će vrtlari biti angažovani za rad na plantažama ljekobilja i uzgoju biljnih kultura za Narodnu kuhinju, te da projekat finansira Zavod za zapošljavanje.

Kažu da je riječ o “nestručnim i zlonamjernim medijskim interpretacijama zbog raspisanog Oglasa za zapošljavanje 29 vrtlara u Rudniku”.

“Javnost je imala priliku da se upozna sa činjenicom da je RUP ušao u proces sadnje ljekovitog bilja (lavanda, žalfija, timijan i miloduh) u sklopu projekta rekultivacije zemljišta, još u septembru prošle godine.

Na ovaj način radiće se oplemenjivanje zemljišta, odnosno vraćanje u prvobitni položaj, dok će od same rekultivacije, u ovom slučaju, kompanija imati i dodatnu finansijsku korist.

Dosadašnji radovi na rekultivaciji zemljišta bili su na vrlo niskom nivou, jer se nisu uvodile nikakve nove kulture osim standardizovane travno-djetelinske smješe.

Naša kompanija trenutno obrađuje skoro 10 hektara zemljišta kroz uzgoj ljekovitog bilja, dok će, u narednom periodu – do septembra mjeseca ove godine, biti zasađeno još 10 hektara, čime će biti obuhvaćena površina od ukupno 20 hektara, što predstavlja prvi ozbiljniji projekat na rekutivaciji u našoj kompaniji u periodu od preko deset godina.

Takođe, krajem juna planirana je berba prve svježe mase ljekovitog bilja, njena prerada i destilacija, nakon čega će se raditi hemijske analize dobijenog finalnog proizvoda, a na osnovu kojih ćemo napraviti prvi presjek dosadašnjeg rada naših plantaža”, navode iz Rudnika i dodaju:

“Imajući u vidu da biljne vrste zahtijevaju, pored mašinske obrade, i značajan fizički rad, potrebno je angažovanje većeg broja sezonske radne snage, kao i na svakoj ozbiljnoj plantaži. Dodatno, s obzirom na to da je plantaža ljekobilja u početnoj fazi, biljke zahtijevaju svakodnevnu obradu radi stvaranja homogenizacije zemljišta, povoljnog vodo-vazdušnog režima u zemljištu, unošenja hranljivih materija, blagovremene zaštite od bolesti i štetočina i drugo. Sve to predstavlja i te kako opravdane razloge za angažovanje fizičke radne snage”, naveli su.

Kada je riječ o konkretnih 29 sezonskih radnih mjesta na poslovima vrtlara, kako dodaju, neophodno je naglasiti da je riječ o projektu koji u cjelosti, tokom predviđenih šest mjeseci, finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), od kojih će RUP odabrati četvoro i sa njima zaključiti radni odnos na neodređeno vrijeme.

“Svjesni smo da je, kao i u svakoj proizvodnji, “živi rad” najskuplje ulaganje, ali, prosto, u samom početku osnivanja plantaže, nije moguće mašinski vršiti sve agrotehničke mjere u samoj plantaži. Već od treće godine fenofaze razvića biljaka, sva obrada moći će da se radi mašinski.

Na kraju, ističemo da će zaposleni vrtlari, pored rada na sadnji novih 250.000 sadnica ljekobilja na površini od 10 hektara, gdje će, u konkretnom slučaju, sva sadnja morati da bude izvršena ručno, biti angažovani i na zasadu površine od oko 5 hektara, gdje će se gajiti krompir, crni luk, grašak, pasulj i ostale biljne kulture. Prema planu, od prihoda po osnovu prodaje ovih proizvoda pokrićemo dio sredstava uloženih u proces proizvodnje, dok ćemo viškove od tih proizvoda donirati Narodnoj kuhinji, u čijem otvaranju naša kompanija pruža veliki doprinos, ali i Crvenom krstu i ostalim humanitarnim organizacijama”, objasnili su iz Rudnika.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor