Rožajske rijeke zatrpane smećem

I pored toga što Komunalno preduzeće i aktivisti koji se bave zaštitom životne sredine redovno apeluju na građane da vode računa o tome gdje odlažu otpad, nesavjesni pojedinci ne haju, pa smeće završava najčešće u koritima Ibra, Ibarčanske rijeke i Lovničke rijeke.

Pomenuti vodotoci su zagađeni, a najugroženija je Lovnička rijeka iz koje se, u danima smanjenog vodostaja, širi nesnosan smrad.

Zaposleni u Komunalnom preduzeću se trude da, pored svojih brojnih obaveza, donekle održavaju korito Ibra, pa su tako juče, po ko zna koji put, bili angažovani na uklanjanju otpada. Komunalci su čistili dio korita Ibra koji protiče kroz gradsko jezgro.

– Nepravilno odlaganje smeća je stalna boljka s kojom pokušavamo da se izborimo. Pored naših redovnih aktivnosti, moramo da angažujemo radnike na čišćenju korita Ibra. I ovim putem, po ko zna koji put, apelujemo na stanovništvo koje živi pored rijeka da ne odlažu otpad u njihova korita. Komunalna policija se dosta trudi, ali pojedinci u noćnim časovima izbacuju smeće preko vrata i prozora, kao i preko tarase. Smeće se baca od Suhog Polja pa do Zelenskog mosta i to je nešto čemu treba stati na kraj – kazao je Nazim Dacić, direktor Komunalnog preduzeća, ističući da dosadašnji apeli aktivista koji se bore za čistu okolinu, veoma slabo utiču na savjest neodgovornih pojedinaca.

S druge strane, nekoliko stanara zgrade na gradskom trgu i zaposleni u PC „Sofiko“, naglašavaju da im veliki problem predstavlja smetlište, koje je formirano ispod prozora tih objekata.

– Ovdje se često mogu zateći kontejneri prepuni otpada, a smeće se baca i oko tih posuda pa je nama koji živimo u takvom okruženju, naročito u ljetnjim uslovima, život nemoguć. U više navrata smo se obraćali nadležnima da riješe ovaj problem i izmjeste kontejnere sa ovog prostora. Umjesto toga, povećan je broj posuda, ali ni nakon toga nije riješen problem jer se ovdje dovoze hrpe smeća pa se šire neprijatni mirisi. Zbog smrada ne možemo da otvorimo prozore koji gledaju na smeće, a strah od zaraze je konstantan – kazalo je nekoliko naših sagovornika koji žive na tom prostoru.

Oni ističu da nesavjesnost pojedinaca ide do te mjere da kućni otpad odlažu i u kantama za sitni otpad, okačenim na stubovima za rasvjetu.

– Često u jutarnjim satima zatičemo izvrnute kante, a smeće prosuto po trotoarima, koje potom raznose psi lutalice. Nevjerovatno je da neko može to da radi a da ne bude sankcionisan. Kada bi se zakon primijenio jednako prema svima koji na ovakav način ruže grad, ovakve stvari se sigurno ne bi dešavale – uvjereni su naši sagovornici.

izvor: dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor