Search
Close this search box.

Rok za završetak radova na Kući voća u Andrijevici probijen prije pet godina

O tome svjedoči i tabla koja je postavljena prilikom otvaranja ovog gradilišta, stacioniranog u krugu bivše kasarne vojske Jugoslavije. Međutim, i pored silnih obećanja da će ovaj reprezentativni kompleks odavno biti na usluzi poljoprivrednim proizvođačima, dosad je odrađen samo dio grubih građevinskih poslova, dok se u poslednjih pet godina izvođač radova nije pojavljivao na gradilištu. No, i pored brojnih insistiranja javnost od Vlade Crne Gore još uvijek nije dobila odgovor na pitanje kakva je dalja sudbina ovog projekta. Preciznog odgovora nema godinama iako se radi o državnoj investiciji koji se knjiži kao razvojna i kapitalna. Nastavak radova na izgradnji kuće voća najavljivali su i zvaničnici koji su se našli na važnim pozicijama nakon promjene državne vlasti u Crnoj Gori 2020. godine, ali i njihova se priča završavala samo na obećanjima. Radovi nijesu nastavljeni, bez obzira što je, amandmanom koji je podnijela poslanica Jelena Božović, bilo predviđeno da se u 2023. godini iz državne kase izdvoji 550.000 eura za nastavak radova na izgradnji pomenutog objekta. Ta sredstva nijesu utrošena, a među kandidovanim projektima koji treba da se finansiraju iz kapitalnog državnog budžeta za 2024. godinu kuća voća se nigdje ne pominje.

TABLA SVJEDOČI O PROBIJENIM ROKOVIMA/ FOTO: DARKO JOVOVIĆ, DAN

Najavljeni prerađivački kapaciteti žive samo u obećanjima

Iz andrijevičkog Udruženja voćara “Organik” ističu da se prolongiranjem rokova za završetak kuće voća nanosi velika šteta čitavom kraju, a naročito onima koji se bave voćarstvom i poljoprivrednom proizvodnjom.

Dobijali smo obećanja da je kuća voća završena stvar i da je to razvojna i poslovna šansa za sve nas. Najavljivano je da je kuća voća osmišljena da bude centar dešavanja u voćarstvu sa više aspekata, proizvodnog, istraživačkog, edukativnog, i da je predviđeno da osnovna namjena objekta bude otkup, zamrzavanje i prerada voća. Međutim, od svega toga sada u Andrijevici umjesto završenog objekta imamo nasloženu gomilu betonskih elemenata, dok najavljeni funkcionalni prerađivački kapaciteti žive samo u obećanjima političara. To je zaista neprimjereno ponašanje onih koji vode ovu državu – naveli su iz Udruženja “Organik”.

Iz lokalne uprave su ponovili da nije dobro što se stalo sa realizacijom ovog projekta i što Andrijevica nije dobila planirane kapacitete za pospješivanje voćarske proizvodnje. Takođe, ponovili su da za tako nešto lokalna uprava ne snosi odgovornost, već Vlada koja je preuzela obavezu da kuću voća stavi u funkciju.

 Još prije četiri godine iz državnih institucija smo imali čvrsta obećanja da će se kuća voća ubrzo staviti u funkciju. Međutim, mijenjale su se vlade, a od nastavka radova nije bilo ništa. Evidentno je da u startu nije precizno definisano kakve će se djelatnosti obavljati u samom objektu. To je, sigurno, u dobroj mjeri, spriječilo da se nastave započeti radovi, ali to ne bi smjelo da bude opravdanje za ovoliko čekanje. Nadam se da će se ubrzo naći neko rješenje – kazao je Željko Ćulafić, predsjednik Opštine Andrijevica.

Aktivnosti oko izgradnje kuće voća započete su još 2016. godine, s tim što se s građevinskim radovima krenulo dvije godine kasnije. Tom prilikom tadašnji predsjednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović izjavio je da se radi o kapitalnoj investiciji vrijednoj oko dva miliona eura i da je sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijedila Vlada Crne Gore. Naveo je da će se milion i trista hiljada eura utrošiti za izgradnju zgrade, a preostalih sedamsto hiljada eura za opremanje objekta. Ustvrdio je da realizacija ovog projekta povlači i otvoranje novih radnih mjesta.

 Kuća voća će biti data na upravljanje Opštini Andrijevica. Zbog ograničenih mogućnosti, Opština će morati da sa nekom od renomiranih kompanija napravi privatno-javno partnerstvo, kako bi se kuća voća stavila u potpunu funkciju. Za početak je planirano upošljavanje petnaestak radnika, što je svakako značajna stvar za Andrijevicu – kazao je Mašović 2018. godine.

Predviđeni edukativno-poslovni prostor i prerada voća

Kada su započeti radovi iz lokalne uprave su saopštavali da se kuća voća sastoji od dvije cjeline i to od edukativno-poslovnog prostora i onog u kom je predviđeno da se smjeste hladnjača i prerađivački kapaciteti.

U okviru proizvodnog dijela objekta, uz instaliranje hladnjače, vršiće se prerada voća. To daje šansu za sigurniji otkup tržnih viškova i formiranje novih plantaža. Imaćemo, takođe, i edukativna i poslovna odjeljenja koja će, u cilju bolje proizvodnje, voćarima stajati na raspolaganju – isticali su iz lokalne uprave prilikom početka radova 2018. godine.

Godine su prolazile, a do nastvaka radova na kući voća nije dolazilo iako su ih najavljivali i državni zvaničnici koji su se našli na važnim pozicijama nakon promjene državne vlasti. I aktuelna vladajuća struktura u Andrijevici kuću voća je isticala kao projekat koji bivša vlast nije uspjela da realizuje.

 Kada preuzmemo vlast uradićemo sve da kuću voća što prije stavimo u funkciju – poručeno je sa predizbornog skupa koalicije “Za budućnost Andrijevice” uoči lokalnih izbora održanih 30. avgusta 2020. godine.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor