Search
Close this search box.

Roditelji 38 đaka iz Murina dolaze pred Vladu, djeca im nemaju prevoz do škola

Roditelji 38 srednjoškolaca iz Murina zaprijetili su da će naredne sedmice organizovati protest ispred Vlade zbog toga što njihova djeca već petu školsku godinu zaredom nemaju obezbijeđen prevoz do škole u Beranama. Ističu i da su ogorčeni što niko ne vodi računa o učenicima iz tog mjesta, a nadležni ni ove godine ne reaguju na njihove apele da se ovaj višegodišnji problem riješi. Školovanje djece dovedeno je u pitanje jer nijesu u mogućnosti da više o svom trošku organizuju i finansiraju prevoz. Pored učenika iz Murina, preko 120 djece iz pet zetskih sela zbog ukidanja autobuske linije nemaju prevoz do škola u Golubovcima i Podgorici.

Predstavnik roditelja Momčilo Đukić kazao je “Dan” da naredne sedmice planiraju da se okupe ispred Vlade u Podgorici kako bi iskazali protest zbo višegodišnjeg problema. On navodi da dosad nijesu naišli na razumijevanje u resornom ministarstvu, a samo jedno polovno kombi vozilo bilo bi, kaže on, dovoljno da se djeci obezbijedi nastavak školovanja.

– Ni u lokalnim upravama nije bilo razumijevanja i podrške za prevazilaženje problema prevoza srednjoškolaca. Već pet godina imamo problem sa prevozom djece od Murina do Berana. Djeca koja su iz okolnih sedam sela oko Murina nemaju uopšte prevoz. Apelujemo na ministarstava prosvjete i saobraćaja da nam izađu u susret. Čekali smo novu školsku godinu uz obećanja predsjednika tri opštine da će problem biti riješen, ali niko to nije uradio. Zato smo prinuđeni da radikalizujemo proteste – rekao je Đukić.

Promjena prevoznika dovela do problema

Iz Opštine Plav su saopštili da je do problema sa prevozom došlo zbog promjene prevoznika.

– Promjenom vlasti nadležno ministarstvo je tada urgiralo i promijenilo prevoznika i odstranilo nas iz čitave te priče – kazao je Nihad Camović, predsjednik Opštine Plav.

Iz Opštine Berane je saopšteno da bi problem đačkog prevoza za ove đake trebalo riješiti dijalogom.

Roditelji iz Murina i okolnih mjesta već godinama protestuju jer njihova djeca nemaju riješen đački prevoz do škole. Kako navode, taj problem je izražen i za učenike iz Andrijevice i drugih mjesta.

Smatra da i njihova djeca imaju pravo na školovanje i da neko treba da se stidi što je dopušteno da se ovaj problem ne rješava.

– Nećemo na stati na ovome dok se me riješi problem prevoza djece do škole. Prvo smo bili planirali blokadu magistralnog puta Plav–Andrijevica, ali smo odustali jer ranijih godina takav vid protesta nije dao rezultata – kaže Đukić.

On objašnjava da manji broj djece iz Plava i Gusinja, kao i iz sela Ulotina i Gornje Luge koja pripadaju opštini Andrijevica, koji putuju.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili nijesu nadležni da organizuju prevoz đaka, već samo da učestvuju u cijeni karte učenicima koji putuju pet i više kilometara.

Prije tri godine Vlada je nakon protesta roditelja i učenika odlučila da doplaćuje dio mjesečne karte učenicima koji iz Murina putuju u Berane u školu. Tada su roditelji nakon sastanka sa bivšim premijerom Duškom Markovićem uspjeli da dođu do rješenja, koji nije dugo trajao.

izvor: dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor