Search
Close this search box.

Jaka kiša u CG: Moguće olujno vremenske nepogode

U Podgorici je jutros padala jaka kiša koja je izazvala poplave i otežala saobraćaj. Takođe, i u drugim gradovima Crne Gore kiša je izazvala probleme.

Kako su kazali jutros iz Auto-moto saveza Crne Gore u Crnoj Gori jutros se saobraća po mjestimično mokrim putevima, a vidljivost je smanjena po kotlinama.

“Vozačima se savjetuje da vožnju prilagode trenutnom stanju na putu i poštuju pravila saobraćaja. U zonama radova mogu se očekivati povremena ograničenja ili obustave”, kazali su iz ASMCG-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo je juče službama upozorenje u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore.

– Za petak i subotu, 16. i 17. septembar 2022. područje Crne Gore biće pod jakim uticajem ciklona sa hladnim atmosferskim frontom. Ovaj meteorološki sistem usloviće nestabilno vrijeme sa obilnom kišom i jakim kratkotrajno i olujnim udarima južnog vjetra. U primorskim predjelima, u planinskom zaleđu Jadrana, u centralnim i zapadnim predjelima očekuje se obilna kiša, a u višim predjelima na sjeveru i duž obale jak na udare olujni vjetar južnih smjerova- navodi se u saopštenju.

Zbog rekonstrukcije magistralnog puta M-5 Rožaje-Špiljani saobraćaj će biti obustavljen za sva vozila od osam sati i 30 minuta do 11 sati i 30 minuta i od 13 sati i 45 minuta do 16 sati i 45 minuta.

Dodaje se da su potencijalno moguće olujno vremenske nepogode (olujni oblaci sa jakom kišom, kratkotrajno jakim olujnim vrtložnim udarima vjetra i jake grmljavinske procese sa pojavom grada) i sa visokim rizikom od grmljavina, udara groma.

– Ova meteorološka situacija na primorju, u planinskom zaleđu obale i centralnim predjelima može da generiše kratkotrajne probleme zbog naglog priliva obilne količine vode, sa viskokim rizikom od “flashfood” efekta, naročito gdje je narušeno ili spriječeno oticanje vode, na bujičnim tokovima i na saobraćajnicama. Na mjestima gdje su vršeni i li su u toku ozbiljni građevinski zahvati i na mjestima gdje je narušena prirodna povezanost tla, moguća su fragmentirana klizišta – bujični nanos materijala. Takođe, kratkotrajno moguće je otežano obavljanje svakodnevnih redovnih aktivnosti, moguć prekid ili otežano funkcionisanje infrastrukturnih sistema (sve vrste saobraćaja, elektro energetski sistem za prenos i distribuciju električne energije, telekomunikaciona infrastruktura). Zbog svega navedenog potrbno je podići stepen operativne spremnosti na viši nivo, zaključuju iz MUP-a.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju saopšteno je da će sjutra biti umjereno do potpuno oblačno i nestabilno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegdje se očekuju i obilnije padavine.

– Na sjeveru, prvenstveno na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku, očekuje se znatno manje padavina i češći periodi bez kiše. Vjetar južnih smjerova, mjestimično umjeren do pojačan, na udare, prvenstveno u sjevernim predjelima, ponegdje i jak, saopšteno je iz ZHMS.

Jutarnja temperatura vazduha kretaće se od 12 do 21, a najviša dnevna od 16 do 25 stepeni.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor