Rmandić o eksploziji u BIjelom Polju: Poraz društva i očigledna nemoć ako se brzo ne riješi slučaj

Nezavisni sindikat policije saopštio je da podmetanje bombe pod auto policijskog službenika u Bijelom Polju jasno pokazuje nekoliko stvari.

Prva, ona koja je već postala konstanta crnogorskog društva, je da su policajci i dalje nezaštićene mete ka kojima svoje nezadovoljstvo, frustracije pa čak i oružje može, bez kazne i posledica, da uperi bilo ko. Druga je da kriminalci na ovaj način pokazuju svoju moć odnosno vrlo jasno poručuju državi da su jači od nje i da im ona ne može ništa – kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata policije Igor Rmandić.

Ako je napad na policajca napad na državu, kako mnogi vole da kažu, onda, ističe Rmandić, juče napadnuta država i njeni građani sa pravom očekuju reakciju.

Ne rutinsku, mlaku i sličnu dosadašnjoj praksi već pravu, ozbiljnu i temeljnu. Nezavisni sindikat policije Crne Gore traži od nadležnih državnih organa da istragu sprovedu posvećeni profesionalci sa iskustvom, da ona bude brza i efikasna i da se počinilac ili više njih što prije privede pravdi. Sve drugo bi bilo mrcvarenje policijskih službenika, njihovo dodatno izlaganje devijantnom dijelu našeg društva i jasna poruka države da ne brine za svoje službenike. Da je to tako do sada se, na žalost, pokazalo nebrojeno puta. Jalove i neefikasne istrage napada na policijske službenike dovode do osjećaja nesigurnosti kako samih policijskih službenika tako i građana koji posmatraju nemoć države da odbrani samu sebe – naglasio je Rmandić.

On pita kako očekivati da se u policiji zaposli bilo koji mladi čovjek ako unaprijed zna da će za obavljanje svog posla staviti “glavu u torbu” a da neće imati nikakvu zaštitu.

Radiće svoj posao pošteno i profesionalno, njegova porodica će trpjeti zbog toga a onda kada neki kriminalac odluči da ih sve zajedno ugrozi biće ostavljeni na vjetrometini i prepušteni sam sebi. Uz najčešči izgovor da “istraga traje” i da nema dokaza. Pa neko te dokaze mora da nađe jer mu je to posao. Ako ne umije, ne zna ili neće mora da se skloni i prepusti svoje mjesto onima koji hoće, znaju i mogu – kazao je Rmandić.

Kako očekivati, pita Rmandić, da se bilo koji građanin osjeća sigurno na bilo kom mjestu, pa čak i u sopstvenoj kući, ako skoro svakodnevno gleda kako se nekažnjeno ugrožavaju i oni koji njega treba da zaštite?

Napad na porodicu našeg kolege u Bijelom Polju pokazuje svu beskrupuloznost i bezobzirnost kriminalaca ali i osjećaj sigurnosti koji oni imaju jer čak i da budu uhvaćeni kazne će biti minimalne. A koliku kaznu zaslužuje svjesno i umišljajno dovođenje u opasnost života dvoje maloljetne djece ? Sigurno i jedino najstrožiju koja je propisana našim krivičnim zakonodavstvom – istakao je Rmandić.

Nezavisni sindikat policije Crne Gore pozvao je ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića koji bi, kako kaže Rmandić, trebalo da bde garant naše ukupne sigurnosti, da pokaže svu efikasnost sistema bezbjednosti i pruži dokaze građanima Crne Gore da su bezbjedni i sigurni.

Sve osim brzog i jasnog rešavanja ovog slučaja bio bi još jedan poraz našeg društva i pokazivanje očigledne nemoći pred onima koji znaju jedino za jezik sile. Kriminalne strukture, ma kako se zvale i ma ko bio njihov član ne mogu i ne smiju biti jače od države. Nasilje i teror nisu nešto što treba da trpi bilo koji crnogorski građanin – zaključio je Rmandić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor