Search
Close this search box.

Rekonstrukcija dvorane pod Jasikovcem za potrebe paraolimpijskog sporta

To su za “Dan” potvrdili iz lokalne uprave, navodeći da je ovu inicijativu podržala i Vlada. Kazali su da je planirano da se na mjestu nekadašnje hale pod Jasikovcem, koja je po svom osobenom izgledu bila prepoznatljiva u ondašnjoj Jugoslaviji, podigne novi objekat skoro identičan onom starom.

 

OSTACI STARE HALE SPORTOVA KOJA SE 2012. GODINE URUŠILA POD TERETOM SNIJEGA/ FOTO: DARKO JOVOVIĆ, DAN

 

Ući ćemo u rekonstrukciju stare dvorane u istim gabaritima i sa istim izgledom kakav je imala prije rušenja. Prvo će se pristupiti raščišćavanju terena koji je potpuno devastiran. Nakon tog krenuće se sa daljim radovima, a od predstavnika Vlade dobili smo čvrsta obećanja da će podržati realizaciju ovog projekta – kazao je u izjavi za “Dan” Vuko Todorović, predsjednik Opštine Berane.

Ostaci stare hale nestali bez traga

Nakon rušenja hale bez ikakvog traga, između ostalog, nestali su dva skupocena koša, 160 reflektora, na stotine metara elektro i drugih instalacija, čitavi sistem za grijanje, mesingane ograde, sef težak oko 500 kilograma, na stotine kvadrata bakarnog krova i što šta drugo. Na milost i nemilost u porušenoj zgradi ostavljena je i vrijednu dokumentaciju koja se nalazila u poslovnim prostorijama sportske dvorane.
Tadašnje rukovodstvo Sportskog centra je ostavilo porušeni objekta na milost i nemilost zubu vremena bez ikakavog obezbjeđenja, tako da su pojedinci i organizovane grupe potpuno “očerupali” ovaj prostor. Da stvar bude još gora u tom objekti je ostala vrijedna dokumentacija čiji su se ostaci mjesecima mogli pronaći po ruiniranim hodnicima – potvrdili su iz lokalne uprave.

I potpredsjednik Vlade i ministar sporta, mladih i demografije Dragoslav Šćekić prilikom nedavne posjete Beranama izrazio je spremnost Vlade da podrži rekonstrukciji objekta stare sportske hale, koji bi se, prije svega koristio za potrebe paraolimpijskog sporta. Dodao je da je ovaj projekat od suštinskog značaja za razvoj, ne samo sporta, već i turizma i ekonomije u Beranama.

Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je resorno ministarstvo spremno da u potpunosti rekonstruiše staru halu sportova pod Jasikovcem. Želimo da je prilagodimo paraolimpijskom sportu, odnosno planiramo da izgradimo novi objekat koji će služiti ne samo paraolimpijcima za pripreme i takmičenja već i građanima Berana i drugim sportistima. To će značiti nešto novo za Berane, Crnu Goru i region. U budžetu imamo opredijeljena sredstva za početak realizacije ovog projekta i od Opštine Berane očekujemo punu saradnju, kako bi ubrzo mogli početi sa radom – poručio je Šćekić, obećavajući da će se uložiti dodatni napori da Berane postane jedan od internacionalnih sportskih centara.

Nekadašnja hala sportova pod Jasikovcem građena je za potrebe MOSI-igara u Beranama još daleke 1981. godine. Izgradili su je Slovenci, a njeno arhitektonsko rješenje je svojevremeno nagrađeno na međunarodnom arhitektonskom salonu u Parizu. Odmah nakon rušenja hale 2012. godine najavljivano je da će objekat ubrzo biti saniran. Umjesto toga, srušena sportska dvorana se, bez ikakve zaštite, našla na meti brojnih kradljivaca, koji su otuđili sve što se moglo odnijeti od ostataka ovog nekad reprezentativnog objekta.

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor