Region Zapadnog Balkana od strateškog značaja za NATO

Zapadni Balkan i region Crnog mora su od strateškog značaja za NATO, navodi se u tekstu Strateškog koncepta alijanse za 2022. Dokument je usvojen na Samitu u Madridu 29. i 30. juna 2022. godine. U cjelosti je objavljen na sajtu Alijanse.

„Nastavićemo da podržavamo evroatlantske težnje zainteresovanih zemalja u ovim regionima. Pojačaćemo napore da ojačamo njihove sposobnosti da se bave različitim prijetnjama i izazovima sa kojima se suočavaju i povećaćemo njihovu otpornost na zlonamjerno miješanje i prinudu trećih strana. Radićemo sa partnerima na rejšavanju zajedničkih bezbjednosnih prijetnji i izazova u regionima od strateškog interesa za Alijansu, uključujući Bliski istok i Sjevernu Afriku i regione Sahela“, piše u dokumentu.

Kako se tvrdi, Indo-Pacifik je važan za NATO, s obzirom na to da dešavanja u tom regionu mogu direktno uticati na evroatlantsku bezbjednost.

„Ojačaćemo dijalog i saradnju sa novim i postojećim partnerima u Indo-Pacifiku kako bismo se uhvatili u koštac sa međuregionalnim izazovima i zajedničkim bezbjednosnim interesima. ​​NATO treba da postane vodeća međunarodna organizacija kada je u pitanju razumijevanje i prilagođavanje uticaja klimatskih promjena na bezbjednost. Alijansa će predvoditi napore za procenu uticaja klimatskih promjena na odbranu i bezbjednost i rješavanje tih izazova“, navedeno je u tekstu Strateškog koncepta alijanse za 2022.

Ističe se da vojno jačanje Moskve, uključujući regione Baltičkog, Crnog i Sredozemnog mora, zajedno s ruskom vojnom integracijom sa Bjelorusijom, dovodi u pitanje bezbjednost i interese Alijanse.

„NATO ne traži konfrontaciju i ne predstavlja prijetnju po Rusku Federaciju. Nastavićemo da na ruske prijetnje i neprijateljske akcije odgovaramo na jedinstven i odgovoran način. Zlonamjerne hibridne i sajber operacije NR Kine i njena konfrontirajuća retorika i dezinformacije ciljaju saveznike i štete bezbjednosti Alijanse. Kina nastoji da kontroliše ključne tehnološke i industrijske sektore, kritičnu infrastrukturu i strateške materijale, te lanci snabdijevanja. Koristi svoju ekonomsku polugu da stvori strateške zavisnosti i pojača svoj uticaj. Nastoji da podrie međunarodni poredak zasnovan na pravilima“, navedeno je u dokumentu NATO.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor