Search
Close this search box.

Razmatrali mogućnosti unapređenju statusa romske populacije u Beranama

Ambasador Rebublike Slovenije u Crnoj Gori, Promož Valenčić i predsjednik opštine Berane Vuko Todorović razgovarali su o unapređenju statusa romske populacije u Beranama.

Valenčić je boravio u Beranama zajedno sa predsjednikom slovenačke NVO Epeka, koja je u ovom gradu relizovala nekoliko projekata.

Kroz jedan od projekata otvoren je Socijalno-privredni inkubator u O.Š. “Radomir Mitrović”, zatim obezbijeđen mini-golf teren u okviru kompleksa Hotela “Berane” kao i košarkaški teren u okviru Univerzitetskog centra.

Todorović je, kako je saopšteno, istako kao važnu temu koja se odnosi na inkluziju romske populacije u redovne tokove društva, posebno Romkinja koje, nažalost, imaju manje prostora kada je u pitanju zapošljavanje. Pohvalio je projektne aktivnosti i rezultate koje je sprovela NVO Epeka, od kojih će lokalna romska zajednica imati benefite. Kako je kazao, lokalna samouprava i ubuduće će biti partner na svakom projektu koji se tiče poboljšanja uslova života ove ranjive populacije, kako bi Romi u Beranama stekli bolji status, što zavisi i od lokalne zajednice ali i jednim dijelom i od njih.

Ambasador Sovenije istakao je da mu posebno zadovoljstvo predstavlja što je kroz projekat ostvarena saradnja između Republike Slovenije i Crne Gore, odnosno što je baš u Beranama uspješno realizovan projekat. Shodno nezavidnoj ekonomskoj situaciji u beranskoj opštini zbog nedostatka slobodnih radnih mjesta i nerazvijene privrede, prema njegovim riječima, neophodno je zajednički djelovati u cilju uključivanja romske populacije u redovne društvene tokove, a posebno žena ove ranjive kategorije.

Stefan Simončič, predsjednik NVO Epeka, kazao je da podružnica ove nevladine organizacije u Beranama djeluje od 2016. godine i da su u Crnoj Gori, sa partnerima, realizovali projekte ukupne vrijednosti od 800.000 eura, od toga u Beranama oko 400.000.

Ambasador Slovenije je lokacije na kojima je realizovan posljednji projekat obišao u društvu sa potpredsjednikom opštine Damjanom Čulafićem.

izvor: rtcg/radioberane
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor