Search
Close this search box.

Razgovori o odlaganju duga u ponedjeljak

Za četiri crnogorska prekookeanska broda naredne sedmice, od kineske Exim banke, stiže na naplatu prva ovogodišnja rata kredita, ukupno oko 4 miliona i 700 hiljada dolara. Agencija za zaštitu konkurencije nije odobrila Vladi da plati ratu za Crnogorsku plovidbu, a za pomoć države Barskoj plovidbi neophodna je odluka skupštine akcionara.

Planirani razgovor ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, sa kineskim kreditorima o odlaganju plaćanja duga, pomjeren je za ponedjeljak, potvdio je za Radio Crne Gore, državni sekretar u tom resoru Zoran Radunović.

„Razgovori su odloženi za ponedjeljak, nakon dodatnih konsultacija koje treba da se obave u okviru Ministaratva kapitalnih investivija, i pogotovo sa Ministarstvom finansija. Sama Exim banka ima određene stavove po tom pitanju, pa se tek u ponedjeljak može očekivati konačan odgovor ili dogovor kakva je budućnost crnogorskih brodova“, rekao je Radunović za Radio Crne Gore.

On je poručio da se nada uspješnom rješavanju problema Crnogorske i Barske plovidbe, a samim tim i pomoraca koji su na njima, prenosi portal RTCG.

Vlada je ranije pokrenula procedure za početak pregovora o reprogramiranju kredita prema kineskoj Exim banci koji se odnose na prioritetnu dionicu auto-puta, ali i kupovinu brodova za Crnogorsku i Barsku plovidbu.

Rate kredita za brodove otplaćuju se već nekoliko godina i to najviše iz državnog budžeta, što je Agencija za zaštitu konkurencije okarakterisala kao nezakonitu državnu pomoć.

Sljedeća polugodišnja rata kredita za brodove u visini od oko pet miliona USD dolazi na naplatu 20. januara, odnosno u srijedu.

Iz brodarskih kompanija su već kazali da nemaju novca da plate te rate. Vlada bi, ukoliko se odluči da im pomogne kao što je to radila bivša vlast, prekršila zakon i obaveze prema EU. Ukoliko to ne uradi, Exim banka bi odmah iz državnog budžeta naplatila preostali iznos duga od oko 50 miliona USD na osnovu ranije datih garancija.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor